vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Het effect van plastic op het milieu

lees ook ...

Hof van Justitie bevestigt voortzetting strafzaak op 20 Dece...

De voortgang van de strafzaak tegen Desi Bouterse en medeverdachten in het hoger beroep van de 8 Decemberzaak is bevestigd door het Hof van Justitie. De beschikking met betrekking tot de voortzetting ...

Plastic is geen natuurlijk product, dat niet afbreekt in het milieu. Het maakt niet alleen een vuilnisbelt van kusten in de wereld, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Hierdoor sterven miljoenen (100 miljoen) zeedieren per jaar.

Per jaar komt er 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Momenteel wordt geschat dat ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft. Plastic blijven 450 jaar aanwezig. Het valt steeds uit elkaar in kleinere deeltjes, die ook nog steeds giftiger worden.Tot plastic behoren ook autobanden en zelfs kleding.

Plastic is een bij product van fossiele brandstoffen. Bij de omzetting van aardolie naar plastic komt veel CO2 (koolstofdioxide) vrij door benodigde processen. Het gevolg op ons milueu is dus uitputting van natuurlijke bronnen en het vrijkomen van broeikasgassen;
Wat moeten wij doen om plastic zwerfvuil te vermijden:

Laat nooit afval achter op straat, in de natuur, of bij recreatie gebieden; zet je vuilnis pas op straat net voor de vuilniswagen komt. We zien wat er gebeurt langs de wegen wanneer deze zakken scheuren door bv. de honden en het afval gaat zwerven, ruim zelf zwerfplastic op, gebruik herbruikbare tassen en zakjes, gooi afval, ook kleine dingen zoals kauwgum, sigarettenpeuken of tissues en plasticzakjes niet zomaar uit auto’s, want het zijn ook deze zaken die bij regen via de kanalen en rivieren meegenomen worden naar zee.

Dit laatste heeft vooral als oorzaak de vervaging van waarden en normen in de samenleving. Overal zie je op straat bierblikken, petflessen, plastic of foambakjes die uit rijdende auto’s naar buiten zijn gegooid. Als je de klasse van de auto’s ziet van waaruit het vuil soms naar buiten wordt geslingerd dan kan je niet zeggen dat het hier gaat om mensen die behoren tot de klasse der asocialen.

Ook wij moeten een bijdrage leveren om dit wereld fenomeen te laten verdwijnen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHet effect van plastic op het milieu