Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Het effect van de valutawet op met name de onroerend goed branche

Geplaatst

op

blank

Sinds de valutawet van kracht is mag onroerend goed niet meer in vreemde valuta  (USD en EUR) worden verhandeld, slechts in SRD. Gezien de continue waardedaling van de SRD ten opzichte van de internationaal verhandelbare valuta, brengt dit voor diverse branches, enorme verliezen met zich mee. De SRD is immers geen internationaal geaccepteerde munteenheid. Er zijn voorts, lokaal, voor de SRD geen lucratieve herinvesteringsmogelijkheden.  

Verkopers van onroerend goed willen als van oudsher in EUR of USD worden uitbetaald om zich tegen koersverliezen te beschermen. Voor kopers is het echter zo goed als onmogelijk om aan vreemde valuta te komen voor lenen en aflossen. Suriname is voorts op dit moment geen aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders.    

Volgens diverse onroerend goed makelaars is het hierdoor moeilijk om tot zaken te komen in de branche. De overheid ontbeert hierdoor ook inkomsten. Immers, op elke onroerend goed transactie verdient zij 12% aan overdrachtskosten. De overheid verdient verder ook omzetbelasting aan de hypotheekakte

Vanwege de dagelijks dalende waarde van de SRD ten opzichte van de USD en de EUR, is het risicovol om voor bouwprojekten met offertes in SRD te werken. Dit vanwege het feit dat de prijzen op de Surinaamse markt dagelijks worden aangepast. Wat begrijpelijk is, gezien het feit dat er voor de importen met steeds schaarser en duurder wordende EUR en USD moet worden betaald.

De verminderde activiteiten in de onroerend goed- en bouwsector werken door naar de overige branches van de Surinaamse economie in de vorm van verminderde koopkracht en werkloosheid. De vraag is: hoe verder?

Culturu.com

4 Reacties

4
Reageer op dit artikel

1000
Eugenia

Het is toch te gek voor woorden dat Surinamers geen grond kunnen kopen omdat buitenlanders buitenlandse valuta willen voor grond die ze veelal gratis hebben gekregen? Ik hoop dat de volgende stap is dat er meer maatregelen komen tegen speculaties met grond.
Onze jongeren moeten in staat zijn om op een normale manier aan een dakje boven hun hoofd te komen. Daarnaast kan niet toegestaan worden dat deviezen die nodig zijn voor de ontwikkeling van vitale sectoren, door speculanten, die meestal niet schromen om belasting te ontduiken, het land uit gaan.

Sonny boy

Geloof je het zelf ga naar de ebs en je wilt 220 stroom aanvragen. Dan begint het je moet 550 USD betalen. Geen srd. Usd

Dotveba

Zullen meer valuta binnen komen als Bouta eerst die Maties van hen niet de Surinaamse Rivier laat over steken.Bestelen van TOERISTEN is een goed betaalde beroep onder deze regering. Tijd voor VHP.Als je Suriname wilt opbouwen.Heel Nederland wil vakatie vieren in Suriname, bellen me op ,ik vertel ze dat ze via het dak komen en roven je leeg daarna maken ze je dood op een wreede wijze. En vluchten de bossen einde opsporing. Zij NDP STEMMERS DAAROM DOEN ZE NIETS.

Ram

De banken hadden samen met de cbvsuriname dit probleem kunnen opvangen en alle deviezen die het land instromen moeten beheren door zelf als cambio te fungeren. Neen men begon de waarde van Surinaamse gulden te devalueren. Het geld zat na de revolutie in Nederland en in hand en can rijken. De mensen namen geen risico en de Anton de kom werd 1 op 2, 1 op 5, 1 op 10 enzovoorts enzovoorts omgewisseld. Vanaf dien is het nooit meer stabiel met de Surinaamse munt en in het buitenland kan je niets mee. Nu hebben we de rest. Zelfde laken en… Lees verder »Advertentie

Suriname

Brug Stolkertsijver gesloten om toename COVID-19 in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, worden verscherpt. Ingaande vandaag is de brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer.

Het COVID-19 Crisis Management Team monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie.

In Suriname zijn er gisteren twee personen positief getest op het COVID-19-virus, waardoor het aantal COVID-19-positieven komt op 14. Het land telt nu 4 actieve gevallen en 331 personen zijn in quarantaine. Een persoon is overleden, terwijl 9 genezen zijn verklaard.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Binnen enkele uren 14de COVID-19-geval in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

Voor vandaag alleen zijn twee personen positief getest op het COVID-19-virus. Enkele dagen terug was er ook al een geval. De teller positief geteste personen in Suriname staat op 14. Details over de laatste patiënt zijn niet bekend.

Een persoon uit Albina is op 27 mei positief getest op het virus. De situatie van de 13de persoon is stabiel. Hij is overgebracht naar het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De afdeling epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van deze twee personen. 

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen