woensdag 17 augustus 2022
27.6 C
Paramaribo
19.2 C
Amsterdam
0
(0)

Het aantal skalians op de Marowijnerivier wordt minder

lees ook ...

107 strafbare feiten militairen – Santokhi en Vorswijk...

- Dit jaar al 107 strafbare feiten door militairen - Bouva: wil duidelijkheid over verdwenen 60 miljoen SRD - President Santokhi en Minister Dinotha Vorswijk vechten het grondbeleid in de media ui...

Er zijn nu minder skalians op de Marowijnerivier. Dit zeggen  de ambassadeur van Frankrijk Antoine Joly en de operation manager  van de commissie Ordening Goudsector, Genaro Sampie. In samenwerking met de Fransen worden de huidige skalians via een luchtserveillance systeem gecontroleerd.

Er worden juridische aspecten  en oplossingen bekeken om de skalians te ontmantelen. Het ministerie van Justitie, Politie en Defensie en de Procureur- Generaal zijn hierbij betrokken. De Fransen hebben wetgeving, die het mogelijk maakt om skalians die men aantreft te vernietigen. Suriname heeft dat niet. Toch is Joly blij met de samenwerking.

De mensen die langs de rivier wonen, ondervinden heel veel schade van de goudpontons. Het water is nu vervuild. Er zijn maar enkelen, die voordeel hebben aan de aanwezigheid van de pontons. Men ziet de ondernemers liever gaan dan komen.

Suriname wil werken aan de diversificatie van de economie door werkgelegenheid te creëren in de omgeving. Men denkt aan o.a. toerisme en ontwikkeling van micro-, midden- en kleinbedrijven vooral in Marowijne. Met het technische akkoord tussen beide landen over de loop van een groot deel van de oostgrens, kunnen er mogelijkheden worden bekeken tussen Frans-Guyana en Suriname om de duurzame ontwikkeling aan beide zijden van de grens te stimuleren.

Volgens het akkoord moeten eerst de skalians weg, voordat men hieraan kan werken. Het beleid van de regering tot 2025 is er op gericht om te voorkomen dat vergunningen aan skalianhouders worden verlengd. Dit beleid valt onder de Vicepresident.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHet aantal skalians op de Marowijnerivier wordt minder