Er zijn nu minder skalians op de Marowijnerivier. Dit zeggen de ambassadeur van Frankrijk Antoine Joly en de operation manager van de commissie Ordening Goudsector, Genaro Sampie. In samenwerking met de Fransen worden de huidige skalians via een luchtserveillance systeem gecontroleerd.
Er worden juridische aspecten en oplossingen bekeken om de skalians te ontmantelen. Het ministerie van Justitie, Politie en Defensie en de Procureur- Generaal zijn hierbij betrokken. De Fransen hebben wetgeving, die het mogelijk maakt om skalians die men aantreft te vernietigen. Suriname heeft dat niet. Toch is Joly blij met de samenwerking.
De mensen die langs de rivier wonen, ondervinden heel veel schade van de goudpontons. Het water is nu vervuild. Er zijn maar enkelen, die voordeel hebben aan de aanwezigheid van de pontons. Men ziet de ondernemers liever gaan dan komen.
Suriname wil werken aan de diversificatie van de economie door werkgelegenheid te creëren in de omgeving. Men denkt aan o.a. toerisme en ontwikkeling van micro-, midden- en kleinbedrijven vooral in Marowijne. Met het technische akkoord tussen beide landen over de loop van een groot deel van de oostgrens, kunnen er mogelijkheden worden bekeken tussen Frans-Guyana en Suriname om de duurzame ontwikkeling aan beide zijden van de grens te stimuleren.
Volgens het akkoord moeten eerst de skalians weg, voordat men hieraan kan werken. Het beleid van de regering tot 2025 is er op gericht om te voorkomen dat vergunningen aan skalianhouders worden verlengd. Dit beleid valt onder de Vicepresident.