zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
0
(0)

Herstructureerders Overheidsapparaat zullen goed vissen in troebel water

lees ook ...

Parlementsvoorzitter spreekt tijdens AmCham SR Banking, Fina...

Parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft het publiek toegesproken tijdens de opening van de vijfde dag van de AmCham SR Banking, Finance and Innovation Week. Voorzitter Bee benadrukte het belang van het...

Er gaat een evaluatie plaatsvinden binnen de overheidsdiensten waarbij er na gegaan zal worden waar de zwakke punten zijn binnen het beleid, zodat het beleid aangepast en versterkt kan worden. Hierbij is er vastgesteld dat er capaciteitsproblemen geïdentificeerd zijn op de verschillende ministeries.

“Als de regering over evaluatie van regeerbeleid, instituten en het functioneren van instituten en personen praat, dan denkt men heel vaak aan mutaties en vervanging van personen. Als dat moet gaat het ook gebeuren”, zei president Chandrikapersad Santokhi in De Nationale Assemblée op donderdag 21 april 2022.

De regering heeft hierbij besloten om een formeel programma op te zetten dat zal bijdragen aan de uitvoeringscapaciteit. Deze programma-organisatie bestaat uit de president die leidinggeeft, de vicepresident, een clusterteam van ministers die de projecten overzien, een secretariaat met daaraan gekoppeld een taskforce en teamleiders die de projecten voort zullen trekken.

Er zullen incentives geïmplementeerd worden voor personen, die belast zijn met de uitvoering van de projecten. De regeringsraad heeft dit initiatief goedgekeurd, bedragen tussen SRD 5000 en SRD 8000 zullen extra uitbetaald worden aan mensen die belast zullen worden met de uitvoering van de projecten. Deze projecten zullen binnen korte tijd uitgevoerd worden op basis van de programma-organisatie. Het publiek wordt opgeroepen om bij te dragen aan dit programma. Er zal een selectie plaatsvinden onder de geregistreerden.

Er zijn intussen grote ingenieursbureaus van Suriname uitgenodigd om te discussiëren over de verschillende projecten. De president gaf aan dat de regering bereid is samen te werken met de private en publieke sector. Binnen enkele weken zal er een duidelijk overzicht zijn van projecten die uitgevoerd zullen worden. Het financieringsplan hiervoor is in de afrondingsfase. Dit geldt vooral voor de projecten die gefinancierd zullen worden door internationale financiële instituten, zoals de Inter-American Development Bank (IDB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Hiernaast zullen projecten met een mega-karakter uitgevoerd worden op basis van een public-private samenwerking. Dit proces is onderdeel van de evaluatie die een continu proces is. Het is namelijk zo dat de uitvoeringscapaciteit op de verschillende ministeries een probleem is. “Financiën spelen niet altijd een rol, in dit geval is het de deskundigheid die ontbreekt. Als wij dat weten, moeten wij daarin ook gaan investeren”, als dus de president. De regering zal meer dan 200 projecten in de komende 03 jaren uitvoeren.

De hoop is dat er niet gevist wordt in opzettelijk troebel gemaakt water. Want ‘water’ is in deze, het grote geld van allerlei instanties. En met grote projecten en mensen die aan deze herstructurering extra moeten verdienen, kan er ongezien gevist worden in ‘s lands financiele wateren. De ogen van de gemeenschap zijn wijd open. Laten het niet zo zijn dat de vissers zich pas schamen als buitenlanders (o, schande) het (mogelijke) vissen in troebel water openlijk naar buiten brengen. Het is maar een waarschuwing!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstructureerders Overheidsapparaat zullen goed vissen in troebel water