dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Herstelplan Zorg gepresenteerd tijdens stakeholdersbijeenkomst in Suriname

lees ook ...

Driejarig kindje dood na aanrijding Maarten Luther King weg

Op zondag 01 oktober 2023 was er een zware aanrijding tussen een personenauto en een pick-up op de Martin Luther King (MLK) weg, waarbij vier personen, waaronder drie kinderen zwaar gewond raakt...

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een stakeholdersbijeenkomst georganiseerd om de voortgang van het Herstelplan voor de Zorg te presenteren. Beleidsvoorstellen met betrekking tot de evaluatie van de Basiszorgverzekering en het opzetten van een Zorgautoriteit werden ook besproken. 

Het Herstelplan voor de Zorg heeft als doel om toegankelijke, betaalbare en betrouwbare gezondheidszorg te bieden aan alle Surinamers. Het legt tevens de nadruk op preventie van aandoeningen om de algehele gezondheidssituatie van de bevolking te verbeteren, waarbij een gedeelde verantwoordelijkheid wordt benadrukt.

Tijdens de bijeenkomst spraken onder andere de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, en de directeur van het Herstelplan Zorg, Marc Sprenger. Een speciale gast was de directeur-generaal van Volksgezondheid Nederland, Marjolijn Sonnema.

Minister Ramadhin lichtte het belang van het opzetten van een Zorgautoriteit toe, die de kwaliteitsrol van het ministerie van Volksgezondheid zal versterken. De Zorgautoriteit zal onder andere een monitorende rol hebben bij de uitvoering van beleidsplannen, een functioneel gezondheidsinformatiesysteem opzetten en tarieven in de zorg vaststellen.

De presentatie benadrukte dat de huidige situatie in de zorg kritisch blijft en dat het Herstelplan Zorg al heeft gewerkt aan verschillende kwesties, zoals integrale bekostiging bij ziekenhuizen, modernisering van beloningsstructuren, zorgtechnologie en farmaceutische hulp. Preventie en gezondheidsbevordering staan hoog op de agenda, met initiatieven zoals Healthy Lifestyle, Reductieplan voor zout, het Hearts Initiatief en de oprichting van een NCD Alliantie.

Tijdens de bijeenkomst werden ook de discussiepunten omtrent de modernisering van de Bazo-wet en de Armulov-regeling behandeld, waarbij diverse zorgvraagstukken in paneldiscussies aan bod kwamen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstelplan Zorg gepresenteerd tijdens stakeholdersbijeenkomst in Suriname