vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(1)

Herstelplan van Suriname vordert aardig

lees ook ...

Surinaams leger ontvangt 7 viertonners van Nederland

Nederland heeft zeven 4-tonners gedoneerd aan Suriname voor de tweede editie van de militaire jungletrainingen die op 28 maart officieel van start zijn gegaan. De voertuigen zijn uitgerust met een vei...

Het Implementatie Unit Herstelplan (IUH) heeft op maandag 13 december 2021 rapportage gedaan aan president Chandrikapersad Santokhi over de stand van zaken rond de uit te voeren projecten. Zeker 20 procent van het aantal projecten dat in het Herstelplan is opgenomen, is uitgevoerd. Dit laat Iris Sandel, voorzitter van de IUH weten. 

De 184 projecten die in het Herstelplan staan opgenomen, zijn volgens haar wel haalbaar indien alle ministeries en hun medewerkers goed werk verrichten. Zeventig procent van de projecten is nog in uitvoering, terwijl er wordt gewerkt aan de voorbereiding van het resterende 10%. De voorzitter laat optekenen dat ondanks de uitdagingen, alles tot nu toe goed verloopt. Zij schat in dat tegen eind 2022 zeker 75 procent tot 80 procent van de projecten voltooid kunnen zijn.

Ondernemerschap is een van de sectoren die in het Herstelplan wordt gestimuleerd. Sandel wijst in dit kader op de reeds genomen monetaire en fiscale maatregelen. Ze merkt op dat de koers enerzijds stabiel wordt gehouden, terwijl ook de inspanning van de samenleving nodig is. “Men moet de hand in eigen boezem steken. Het zijn de kleine dingen die mee kunnen helpen om stabiliteit terug te brengen in Suriname,” aldus de voorzitter van de Implementatie Unit.

Het Herstelplan is eigenlijk de overbrugging is naar het Meerjarenontwikkelingsprogramma geeft Sandel aan. “In het Herstelplan zitten daarom ook een aantal omgevingsfactoren waar wij als Suriname  regering ook aan moeten werken.” Volgens Sandel zou de private sector aan kunnen geven in welke volgorde de projecten uitgevoerd moeten worden.

In dit kader is recent het Suriname Business Forum (SBF) geheractiveerd. Dit is precies het platform waarbinnen overheid en private sector hun prioriteiten moeten aangeven. “Dit zal ertoe moeten leiden dat zaken zoals public-private partnership (PPP) en design-build-operate uitgevoerd kunnen worden en de private sector de mogelijkheden heeft om daarin in te komen,” aldus Sandel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstelplan van Suriname vordert aardig