donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Herstelplan SLM besproken met minister Jubithana van TCT

lees ook ...

Minister Marie Levens neemt afscheid van Staf en Personeel

Minister Marie Levens heeft op Maandag 13 maart afscheid genomen van haar directie, staf en overig personeel. Hierbij werd zij ook in het zonnetje geplaatst door de verschillende speeches die door d...

De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij en de regering zijn in gesprek geweest. Onderbouwing van het herstelplan is  uitvoerig besproken. “Het is een goed gesprek geweest en er zijn duidelijke afspraken gemaakt.” Dit zeggen minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Paul de Haan, CEO van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM).

De regering heeft nu een beter beeld van de situatie. “Uiteindelijk gaat het om dat gedeelte. Je kan het bedrijf niet redden zonder een bijbehorend en realistisch financieel plan. Hoe gaat het bedrijf zich verder opstellen en wat zijn de beleidsgebieden die verder aangepakt moeten worden om het bedrijf gezond te maken. De regering heeft reeds aangegeven de SLM te zullen redden, maar natuurlijk moet dat op een verantwoordelijke manier waarbij wordt gekeken naar de kansen die er zijn,” aldus de bewindsman. Het verdienmodel van de directie is heel belangrijk.

“Als land doen wij er alles aan om de crisis te beheersen. Bij die bespreking ga ik wel aan de SLM-leiding vragen ‘doet u wel alles om die crisis daar bij de SLM te beheersen?’ Dat zal de centrale vraag zijn. Die vraag moeten ze eerst beantwoorden dan pas gaan we kijken wat we gaan doen”, aldus Santokhi tijdens de conferentie.

De Haan had  in april een ondersteuning van twee miljoen US dollar per maand gevraagd om de crisis door te komen. Om uit de schuld van ruim honderd miljoen US dollar te komen, moeten er “drastische maatregelen”  worden getroffen om het bedrijf  te behouden. Op 3 mei werd het personeel de mogelijkheid geboden om vrijwillig met ontslag of met vervroegd pensioen te gaan. Verder werd gesteld dat er voor een “significant deel” van de medewerkers “collectief ontslagvergunning” zal worden aangevraagd.

“Het bedrijf blijft zeker voor de komende vijf jaar een ‘baby’ van de staat”, benadrukte de minister. De regering heeft vertrouwen, dat het bedrijf met de juiste aanpak gered kan worden. “Het zal niet makkelijk zijn. We zullen allen offers moeten brengen om dit bedrijf weer gezond te maken. Het is een weg die we samen gaan moeten bewandelen.”

“Praten over redden van het bedrijf betekent dat je daarop een work force moet gaan creëren, één die afgestemd is op het commerciële, het weer solvabel maken van het bedrijf”, volgens Jubithana. Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Albert Ramdin waren ook aanwezig bij de bespreking.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstelplan SLM besproken met minister Jubithana van TCT