zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
0
(0)

Herstelplan goedgekeurd door Raad van Ministers

lees ook ...

Baarmoederhalskanker nog steeds belangrijke doodsoorzaak ond...

Januari is Baarmoederhalskanker Bewustwordingsmaand met als doel om het bewustzijn over dit type kanker en HPV-vaccinatie te vergroten. Dit jaar wordt gefocust op het beëindigen van baarmoederhalskank...

De Raad van Ministers (RvM) heeft gisteren het Herstelplan 2020-2022 in haar vergadering goedgekeurd. Dit plan wordt uiterlijk maandag aan De Nationale Assemblee (DNA) aangeboden. Het Herstelplan is bedoeld om de economie van Suriname, die de afgelopen jaren ontspoord was, via een samenhangend pakket van maatregelen en projecten, weer op spoor te krijgen.

Ook moet de lege staatskas plus een hoge schuldenlast van SRD 58 miljard, die de regering heeft aangetroffen, weer in balans gebracht worden. Verder moet de verarming van grote delen van de bevolking door de geërfde hoge wisselkoers en hoge inflatie tegengegaan worden. De Covid-situatie heeft de economie ook ondermijnd, waardoor in 2020 de economie met bijna 15 procent is ingekrompen en de werkloosheid is toegenomen.

Na twee jaar moet de uitvoering van het Herstelplan hebben geleid tot een positieve financieel-economische situatie met een stabiele wisselkoers en lage inflatie, waardoor de koopkracht van de burger weer toeneemt. Ook moet de overheidsbegroting realistisch en beheersbaar zijn, waarbij het grote begrotingstekort van bijna 20 procent is weggewerkt.

Maatregelen
In het Herstelplan zijn 177 maatregelen en projecten opgenomen om de economie gezond te maken en een goede basis te leggen voor economische groei en meer welvaart en welzijn voor eenieder. Er zijn 24 maatregelen om de productie, export en werkgelegenheid te bevorderen en nog eens 32 om dit te ondersteunen.

Daarnaast zijn er 34 maatregelen om instituten te versterken en corruptie tegen te gaan. Verder zijn er 13 maatregelen om de lasten voor de bevolking te verlichten en nog eens 37 projecten om te zorgen voor beter onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en andere voorzieningen.

In januari werd een eerste concept van het Herstelplan aan de samenleving en aan diverse stakeholders aangeboden. De commentaren en feedback zijn in de finale versie zo goed als mogelijk verwerkt. Het Herstelplan zal na goedkeuring door DNA met voortvarendheid worden uitgevoerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstelplan goedgekeurd door Raad van Ministers