woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
1.8
(8)

Herstelbetalingen na excuses voor slavernij

lees ook ...

Franse dagen in Paramaribo: een week van culturele promotie ...

Na het succes van het vorige jaar hebben de Franse ambassade in Suriname en Guyana, de lokale afdeling van de Territoriale Collectiviteit van Guyana, de Alliance française Suriname en andere partners ...

De trans-Atlantische slavernij is een Misdaad tegen de Mensheid, zoals de Verenigde Naties reeds tientallen jaren verklaard heeft. In 2023 tijdens de herdenking van honderdzestig jaar afschaffing van de slavernij komen er excuses van Nederland voor de materiele en immateriële schade geleden tijdens slavernij. Hoe zal die schade vergoed worden?

Suriname is het enige van de 20 Caricom landen waar een econoom- Armand Zunder, het werkelijke bedrag van herstelbetalingen heeft berekend na historisch cijferonderzoek. De harde kern van Caricom landen is nu al zeker tien jaar bezig met Engeland voor een financiele compensatie na 300 jaar slavernij.

Schot in de zaak

Er zijn al drie vergaderingen gehouden in de tweede kamer te Amsterdam. Premier Rutte komt in december met verdere details. Het proces van erkenning is gaande, daarna volgt excuses en als het aan Surinamers ligt: herstelbetaling. Eindelijk komt er schot in de zaak.

Het leed van de tot slaaf gemaakten kan je niet omzetten in geld maar de uitwerking voor de nazaten kan je wel in alle rechtvaardigheid steunen om te helen en te herstellen. In 2023 is de slavernij honderdzestig jaar afgeschaft als je uitgaat van de Emancipatie datum 1 juli 1863. Maar daarna was bepaald dat mensen nog tien jaar moesten doorwerken, voor een zeer schamel loon. Dus eigenlijk is de echte lichamelijke vrijheid pas tien jaar later ingegaan.

Eerdere herstelbetalingen

Toen de Joden vervolgd werden door de Nazi Duitsland hebben zij na de Tweede Wereld Oorlog die van 1939- 1945 duurde, miljarden aan herstelbetalingen van Duitsland gekregen. Met dat geld hebben zij hun thuisland opgebouwd hun kinderen goede educatie gegeven zodat hun bevolking op een bepaald denkniveau is. En dat brengt ontwikkeling met zich mee.

Poverty mindset veranderen

Onze voorouders hebben tientalle generaties,driehonderd jaar lang onder dwang moeten werken. Het is te begrijpen dat generaties lang in die positie verkeerd te hebben waarbij je geloof en je gewoonten verboden waren je geestelijk ook uit balans raakt. En dat is nou juist wat vele nazaten nekt. Samenwerking en ondernemingslust zijn vaker zoek. We hebben een poverty mindset van de verdeel en heers strategie van de kolonisator overgehouden. We were vicously broken down in spirit. Just to obey. Zaken die je nu nog terug ziet in de zwarte gemeenschap zijn de erfenis van dit alles.

Zwart bewustzijn

Er is werk aan de winkel voor een ieder in de community. Het begint allemaal bij bewustwording. Hoe wijzelf zijn opgevoed, hoe wij omgaan met ons medemens en onszelf. Wij moeten onze kinderen en kleinkinderen een betere basis geven. Hun mindset over zichzelf moet positief zijn. Want echte vrijheid van de mens begint geestelijk en die werkt door naar het lichamelijke en materiële niveau.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHerstelbetalingen na excuses voor slavernij