vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Herstel waterkerende dam Peperhol toegejuicht door boeren

lees ook ...

Actie uitgevoerd ter bestrijding mensenhandel

Onlangs heeft de afdeling Trafficking In Persons (TIP) in samenwerking met andere instanties controlewerkzaamheden uitgevoerd in supermarkten, warenhuizen, restaurants en kledingzaken als onderdeel va...

De breuk in de waterkerende dam te Peperhol die binnen een paar uur is hersteld, wordt toegejuicht door groente- en fruitboeren. Ze zijn verheugd met de stap van minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien, en districtscommissaris (dc) van Saramacca, Sherin Bansi-Durga.

De boeren vinden dat als de breuk in de dam niet met spoed was hersteld, zij hun agrarische productie tijdens de komende springvloed totaal zouden verliezen. Hierdoor zouden zij enorme schade lijden, omdat alle input voor de agrarische productie in prijs is toegenomen met als gevolg geen inkomen.

Het gebied in productie is ongeveer 150 hectare, waar 40 landbouwers actief aan groente- en fruitteelt doen. De productie is zowel voor de lokale als de exportmarkt bestemd. De dc heeft zich persoonlijk na een ingekomen klacht, samen met de plaatselijke bestuursdienst, georiënteerd in het ressort Tijgerkreek bij de waterkerende dam Peperhol, alwaar die een breuk vertoonde.

Voor afvoer van overtollig water is bij deze waterkerende dam in 2011 een duikerssysteem aangelegd van twee plastic buizen met een diameter van 80 cm. Door de jaren heen is dit systeem geleidelijk aan weggespoeld en zijn de plastic buizen kapotgegaan.

Daarnaast is de klei van dit systeem volledig weggewassen, met als gevolg dat het rivierwater onder de beschoeiing door naar de omliggende landbouwpercelen toestroomt. Het rivierwater zorgt ervoor dat de aanplanting in de omliggende streken onder water loopt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstel waterkerende dam Peperhol toegejuicht door boeren