woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Herstel Arawarasluis Boven-Nickerie nadert voltooiing na 15 jaar inactiviteit

lees ook ...

Ambassadeur Han Jing prijst nauwe samenwerking tussen China ...

Ambassadeur Han Jing, die onlangs zijn driejarige termijn als Chinese ambassadeur in Suriname heeft afgesloten, sprak vol lof over de nauwe samenwerking tussen China en Suriname. Tijdens een afscheids...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bracht afgelopen weekend een bezoek aan de Arawarasluis in het Boven-Nickerie/Wayambogebied. Door een gebrek aan onderhoud gedurende de afgelopen 15 jaar was de sluis buiten werking geraakt. De sluis, die oorspronkelijk in 1963 werd gebouwd om water vanuit de Boven-Nickerierivier naar Nickerie te leiden voor de natte rijstbouw, was vanwege verwaarlozing niet meer operationeel.

Het water stroomde in plaats daarvan via de Wayamborivier richting de Coppename. Op dit moment heeft de grote droogte ervoor gezorgd dat de zouttong in de Nickerierivier zich tot voorbij de Henarbrug heeft uitgebreid, waardoor er geen irrigatiewater uit de rivier kan worden gepompt voor het inzaaien van padie. Een diepe coupure van ongeveer 40 meter breed in de oever nabij de sluis is al gedicht en wordt momenteel verder verbreed en versterkt.

Alle benodigde materialen worden aangevoerd vanuit de omgeving met behulp van een ponton. De onderhoudswerkzaamheden aan de sluis zullen naar verwachting over twee weken zijn afgerond, waarna de sluis gesloten kan worden om het verspilde water om te leiden. Ook de dienstwoning ter plaatse is bijna volledig gerenoveerd. Als alles volgens plan verloopt, kan er binnen een maand een stijging van het waterpeil in de Nickerierivier worden verwacht.

Voorbereidingen worden getroffen om personeel aan te trekken vanuit het dorp Konomerume (Donderskamp), dat op 15 minuten varen ligt. Na training zullen zij in dienst worden genomen voor de bediening en het onderhoud van de sluis en het emplacement.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerstel Arawarasluis Boven-Nickerie nadert voltooiing na 15 jaar inactiviteit