donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
5
(1)

Hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland draagt bij aan ontwikkeling

lees ook ...

Politie Suriname start voorbereidingen voor veilige verkiezi...

De korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft op 28 mei de commissie Veiligheid landelijke verkiezingen 2025 geïnstalleerd. Deze commissie is verantwoordelijk voor de veiligheidsvoorbereidin...

Tijdens de viering van Koningsdag ter ere van de verjaardag van de Nederlandse koning Willem Alexander, heeft president Chandrikapersad Santokhi van Suriname op donderdag 27 april 2023 aangegeven dat de hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland van groot belang is voor de ontwikkeling van beide landen. Het staatshoofd benadrukte dat de samenwerking gebaseerd is op gelijkwaardigheid en wederzijds respect en zich uitstrekt tot diverse gebieden.

Hij noemde onder meer het Makandra-programma, dat technische assistentie aan Suriname biedt en bijdraagt aan de rechtstaat, goed bestuur en de sociaaleconomische infrastructuur van het land. President Santokhi sprak ook over het belang van mens-tot-menscontact tussen de beide landen en het wegnemen van obstakels die een vlotte uitwisseling in de weg staan. Hij benadrukte dat de regering zich ertoe heeft verbonden om het wederzijds voordelige partnerschap tussen de respectieve regeringen, particuliere sector en het maatschappelijk middenveld te ondersteunen en te bevorderen.

Ambassadeur Henk van der Zwan van het Koninkrijk der Nederlanden benadrukte tijdens zijn toespraak de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de ontwikkeling van Suriname en gaf aan dat Nederland de implementatie van het herstelprogramma ondersteunt. Hij sprak zijn waardering uit aan andere internationale organisaties voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Verder noemde hij de implementatie van programma’s op het gebied van volksgezondheid, defensie en de wederzijdse uitwisseling van kennis en kunde als voorbeelden van de hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Nederland.

President Santokhi bedankte ambassadeur Van der Zwan voor diens waardevolle bijdrage aan de relatie tussen de beide landen en hun samenlevingen en sprak de verwachting uit dat de resterende middelen van het Makandra-programma binnen niet al te lange termijn maximaal zullen zijn benut. Ook stond hij stil bij de excuses van Nederland voor het koloniale verleden en gaf aan dat dit proces zorgvuldig moet worden beheerd en breed geraadpleegd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland draagt bij aan ontwikkeling