donderdag 1 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
14.3 C
Amsterdam
0
(0)

Herdenking vliegramp 07 juni 1989 in stilte

lees ook ...

Workshop voor behoud lederschildpad voor de regio

De dienst ’s Lands Bosbeheer/ Natuurbeheer (LBB/NB) heeft in samenwerking met WWF-Guianas op woensdag 24 mei 2023 een workshop gehouden over de implementatie en adaptatie van het Regionaal Actieplan v...

Het is vandaag  32 jaar geleden de DC8 PY764, de Anthony Nesty, van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij Op 07 juni 1989  vanwege mist neer stortte op de Johan ADOLF Pengel International Airport te Zanderij. Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven.  Elf passagiers en een hond overleefden de ramp. De SLM-ramp is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis. Bijna ieder Surinamer verloor een familielid , kennis of vriend

De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie en een deel van het Kleurrijk elftal  dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen, in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers. Toen het vliegtuig Zanderij naderde, was het daar, anders dan het weerbericht had voorspeld, mistig. Het zicht was niet zó slecht dat er niet op zicht kon worden geland maar de Gezagvoerder Will Rogers besloot via het  niet 100 procent veilige ‘Instrument Landing System’ te landen, hoewel hij voor zo’n landing geen toestemming had. De bemanning negeerde de automatische waarschuwing dat het toestel te laag vloog. Het toestel raakte op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd ondersteboven neer.

In Paramaribo werd een monument opgericht aan de Jaggernath Lachmonstraat bestaande uit vier witte zuilen, met bovenop elke zuil de beplating van een vliegtuigmotor. Op de zuilen bevinden zich in totaal vier plaquettes met de namen van de slachtoffers.

Jaarlijks wordt er een herdenking gehouden door de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal bij het monument op de begraafplaats Anetteshof om de omgekomenen te herdenken. Vorig jaar werd de ramp in verband met Corona aangepast herdacht. De plechtigheden zullen dit jaar helaas geen voortgang vinden. De organisatie heeft geen dispensatie kunnen krijgen om de herdenking te houden. De Stichting zal de herdenking op andere, aangepaste wijze doen.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerdenking vliegramp 07 juni 1989 in stilte