De Stichting 8 December 1982 heeft op 20 maart ter herdenking van de moord op 03 politiemannen 35 jaar geleden, een herdenkingsdienst en bloemenhulde gebracht op 20 maart te Commewijne. De politiemannen waren: inspecteur Jules Ronald John Blagrove, brigadier Eugene Olieberg en agent 1ste klasse Rabindre Robin Ramkisoen Panday.
De nabestaanden kregen de gelegenheid om een woord te spreken over hun van hety leven beroofde geliefden. Daarna kwam de Ambassadeur van de Verenigde Staten, Karen Williams aan het woord. Zij vertelde dat als dochter van een politieman zij zich heel goed kan inbeelden wat de nabestaanden voelen. Ze hield haar gehoor voor dat de strijd om mensenrechten te verbeteren een eeuwige strijd is.
Sunil Oemrawsing, voorzitter van de Stg. 8 December 1982 die de herdenking organiseerde, zei: “We zijn hier bij elkaar om te herinneren, maar ook om af te keuren de laffe moorden op deze zonen van Hermandad”. Ook hield hij de aanwezigen delen uit processen-verbaal voor van 2 politiemannen die na de moorden uit Suriname vluchtten.
“Sinds 25 februari 1980 hebben heel veel mensenrechtenschendingen plaatsgevonden in ons geliefd land. Op enkele na is er geen gedegen onderzoek gedaan waardoor er ook geen vervolging en veroordelingen zijn geweest. Al deze mensenrechtenschendingen vonden plaats, omdat er geen rechtsstaat was, dat een schild moet zijn voor individuen tegen willekeurige acties van de staat. De schendingen van mensenrechten konden plaatsvinden, omdat Suriname een militaire dictatuur was”, zei Oemrawsing.
De Stg. 8 December 1982 is vastbesloten de Republiek Suriname steeds te wijzen op haar verantwoordelijkheid vastgelegd in de Grondwet en internationale verdragen zoals het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het BUPO-verdrag, en te eisen dat alle mensenrechtenschendingen onderzocht worden, de schuldigen te vervolgen en de nabestaanden gerechtigheid te schenken. “Geen enkele regering kan haar handen in onschuld wassen, we kunnen geen cultuur hebben van straffeloosheid.”
De regering werd opgeroepen om een inventarisatie van alle mensenrechtenschendingen in Suriname, vooral na 25 februari 1980, op te maken. Het moet duidelijk zijn voor de samenleving dat de Stg 8 December 1982 niet een eenzijdig onderzoek en kijk op de mensenrechtenschendingen heeft, want er zijn ook rechten geschonden van militairen van het Nationaal Leger. “Als we zeggen alle, dan bedoelen we onomwonden alle.”