dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
0
(0)

Herdenking Javaanse Immigratie markeert 133 jaar sinds aankomst op Surinaamse bodem

lees ook ...

Auto die de Saramaccarivier inreed met lichaam erin aangetro...

De auto van Sharon I., die gistermorgen in de Saramaccarivier reed, is boven water gehaald. In het voertuig werd haar lichaam gevonden. Het motief voor haar beslissing om een einde aan haar leven ...

Op 9 augustus 1890 zetten de allereerste contractarbeiders uit Java voet aan wal in Suriname, na hun aankomst met het stoomschip Prins Alexander. Vandaag, op woensdag 9 augustus 2023, is het precies 133 jaar geleden dat deze gedenkwaardige gebeurtenis plaatsvond. De jaarlijkse herdenking van de Javaanse Immigratie wordt gekenmerkt door kransleggingen, culturele optochten, lezingen en de publicatie van boekwerken. Dit jaar was geen uitzondering.

Als start van de vieringen legde president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 8 augustus, op uitnodiging van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI), een krans neer bij het monument ter herinnering aan de Javaanse Immigratie in het cultureel centrum Sana Budaya.

Tijdens de herdenking legden ook de Indonesische ambassadeur Julang Pujianto, minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en Jack Uden, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren, kransen neer. President Santokhi benadrukte in zijn toespraak de rol van de Javanen in het politieke landschap en hun impact op de maatschappij en economie van Suriname. Hij nodigde via ambassadeur Pujianto de Indonesische president Joko Widodo uit voor een bezoek om de banden tussen beide landen te versterken.

Zowel president Santokhi als ambassadeur Pujianto kregen een exemplaar van het boek “133 jaar Jawa in Suriname” overhandigd door VHJI-voorzitter Dweight Warsodikromo. Het boek, samengesteld door zeven jonge auteurs onder begeleiding van Rita Tjien Fooh en voormalig Cultuurdirecteur Stanley Sidoel, behandelt de Javaanse cultuur en tradities. Het project, met eindredactie door Ruth San A Jong van de Schrijversvakschool, nam zeven maanden in beslag. Enkele opmerkelijke individuen werden bekroond met een VHJI-award voor hun inzet om de Javaanse cultuur in Suriname te behouden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerdenking Javaanse Immigratie markeert 133 jaar sinds aankomst op Surinaamse bodem