vrijdag 7 oktober 2022
27.2 C
Paramaribo
10.6 C
Amsterdam
5
(2)

Herdenking grote opstand o.l.v. Louis Doedel

lees ook ...

Iedereen kan tegen betaling Surinamer worden- Jaarrede: arm...

- Iedereen kan tegen betaling Surinamer worden? - Den Haag doet onderzoek naar koloniale en -slavernijverleden van de Hofstad - De armoede neemt toe, zei president Santokhi gisteren tijdens zijn jaa...

Donderdag aanstaande wordt een herdenking gehouden ter ere van Suriname’s eerste vakbondsleider Louis Alfred Gerardus Doedel, die leefde van 1905 tot 1980. De herdenking wordt gehouden in het Scholings Instituut voor de Vakbeweging In Suriname (SIVIS) te Geyersvlijt voor genodigden . De herdenking bestaat uit een kranslegging bij het borstbeeld van Doedel op het terrein, korte informatieve inleidingen over Louis Doedel en de proclamatie van de Stichting Louis Doedel. De ochtend wordt afgesloten met een lunch.

Dit jaar is het namelijk 90 jaar geleden dat Louis Alfred Gerardus Doedel aan het hoofd van duizenden werklozen een protestoptocht hield om werk en hulp te eisen van de Nederlandse gouverneur. Louis Doedel was mede oprichter en gekozen voorzitter van de SAWO, de Surinaamse Algemene Werkers Organisatie. Van 1931 tot en met 1937 was Louis Doedel onafgebroken bezig op te komen voor de armen en werklozen die honger leden.

Dat deed hij middels brieven naar het gouvernement, met voorstellen voor oplossingen. Maar ook concrete hulp organiseerde Doedel, hij richtte gaarkeukens op waarbij gekookt werd voor de armen met het geld dat hij kreeg van mensen die het konden missen. Ook startte hij een landbouwproject en expedities voor goudzoekers.

Van de regering (toen: het gouvernement) uit werd de politie op de demonstranten afgestuurd. Vooral onder gouverneur Kielstra, die vanaf 1933 het bewind voerde werd  hard opgetreden tegen opposanten. In 1937 werden zeker 40 demonstranten in de gevangenis opgesloten en de leiding van de demonstraties werd opgesloten in de Lands Psychiatrische Inrichting. Hoewel de anderen na enkele maanden vrij werden gelaten bleef Doedel 43 jaar zonder vorm van proces opgesloten tot zijn dood in 1980. De brieven die de heer Monsanto, de echtgenoot van zijn zus, dus zwager van Louis Doedel schreef, om Doedels vrijlating te verzoeken, werden door de gouverneurs van Suriname negatief beantwoord.  De inleiders Henk Herrenberg, drs. Armand Zunder en mr. Margo Waterval, zullen meer details en aspecten belichten over het leven van Louis Doedel.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerdenking grote opstand o.l.v. Louis Doedel