vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(2)

Herdenking 08 december bij monument Bastion Veere

lees ook ...

Rust teruggekeerd binnen Esther Stichting

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft onlangs een bezoek gebracht aan de Esther Stichting. Dit bezoek was naar aanleiding van berichten van onrust bij bewoners...

Het monument Bastion Veere-8 december 1982  werd in 2009 opgericht ter nagedachtenis aan de 15 slachtoffers van 08 december 1982. Op deze plek werden 39 jaar geleden 15 critici van het toenmalige militair bewind zonder enige vorm van proces geëxecuteerd. De Stichting 08 december 1982 heeft woensdag een bloemenhulde gebracht bij het monument.

De organisatie sprak van helden, doelend op de 15 slachtoffers die het ultieme offer brachten in de strijd tegen dictatuur en mensenrechtenschendingen waar onze samenleving vanaf 25 februari 1980 onder gebukt ging. “Onze vrijheid om hier vandaag te staan hebben wij mede aan hen te danken,” aldus stichtingsvoorzitter Sunil Oemrawsingh. Hij zei dat de mannen streden voor democratie, recht en waarheid.

Hij zegt dat de strijd doorgaat. Voorzitter Oemrawsingh memoreerde in zijn toespraak onder meer het 08 december strafproces. Echter zijn er volgens hem tijdens de militaire dictatuur in Suriname nog tal van andere mensenrechtenschendingen geweest. Genoemd werden de gebeurtenissen in Moiwana (1986), Pokigron en langs de Tjongalanga-passie (1987). Oemrawsingh meent dat er vanuit het Openbaar Ministerie (OM) serieuzer onderzoek moet komen om een einde te maken aan de straffeloosheid.

Hij sprak dank uit aan de ondersteuning vanuit het Surinaamse volk en overige delen van de wereld om de campagne van de slachtoffers van 08 december 1982 voort te zetten. Het gaat volgens de voorzitter om een strijd voor herdemocratisering, herstel van de rechtsstaat en vrijheid, maar bovenal vervolging en berechting van de daders.

De stichtingsvoorzitter voegde eraan toe dat herdenkingen niet alleen dienen als herinnering aan het verleden, maar vooral om alertheid en bewustzijn te vergroten. Dit zodat ernstige en gruwelijke schendingen van mensenrechten in de toekomst niet herhaald worden.

Tot de aanwezigen behoorden president Chandrikapersad Santokhi en leden van het kabinet. Het staatshoofd legde ook bloemen bij de herinneringsplek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHerdenking 08 december bij monument Bastion Veere