zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
4.3
(6)

Heeft de NPS een toekomst(visie)?

lees ook ...

Women in Business wil cosmetisch laboratorium

Locale cosmetica is in winkels te koop. Een aantal ’producenten’ beginnen met een product na het bekijken van een youtube filmpje zonder formule. Deze mensen moeten volgens de stichting Women in Busin...

De NPS onder leiding van bobo Greg wil een come back maken. Gaat het de suffe voorzitter, Gregory Rusland, lukken? In dit artikel laten wij de track record van de Nationale Partij Suriname even de revue passeren. De mensen die het afgelopen jaar tot deze  oude partij zijn toegetreden, zoals Diana Poki en twee leiders van Organic (Hellings en Atompai), zijn nodig om de partij een boost te geven. Maar zal er naar hen geluisterd worden wanneer het zover is?

Oude stonfutu partij
De NPS staat er niet bekend om, dat zij jongeren de ruimte geven het beleid te bepalen
dus we benne benieuwd! Wanneer wij terug gaan naar voor de onafhankelijkheid dan heeft Pengel als leider van de NPS er vooral ervoor gezorgd dat het ambtenarenapparaat een politiek instrument werd. Ze benoemden NPS ers als ambtenaren en in Staatsbedrijven vanwege loyaliteit, niet vanwege deskundigheid, dat werd een echte hebi. (=zware last) Want er was en is geen visie om werkgelegenheid te creëren om Suriname op te bouwen.

Onder zijn opvolger Henk Arron moni nyan tu ,projecten werden niet afgemaakt, de aannemers ontvingen veel geld en stalen het, om vervolgens naar het buitenland te vertrekken. (1975 1980). Het volkswoningbouw project Geyersvlijt en Hanna’s Lust, alsook het Nationaal Archief aan de Doekhieweg zijn voorbeelden. Eén ouder geval van corruptie is de Marowijnestraat, net voor de Flora projecten, die aanvankelijk een tweebaansweg moest worden maar voor een kwart geasfalteerd is. Daarna is de straat overgegaan in een smalle weg, want moni nyan en zo heb je nog zoveel voorbeelden.

Pengel en Venetiaan waren sterke, charismatische leiders maar hebben niets gedaan aan echte ontwikkeling. Arron evenmin. Een ontwikkelingsvisie hadden ze niet. Venetiaan de
tweede sterke leider van de NPS heeft ook niet gezorgd voor een sterke economie met
kansen om te produceren en mensen buiten het ambtenarenapparaat kansen te bieden om
te ondernemen. Wat hij wel deed was de financiële rommel van het Bouterse regiem in  opruimen en sparen.

NPS geen visionaire partij
Vene had een tay bere mentaliteit, hij bezuinigde ten koste van alle sociaal zwakkeren. Hij was geen visionair want hij heeft nooit zijn volgelingen kunnen inspireren met een toekomstvisie. Venetiaan leidde zo’n wankele coalitie met VHP, PL en Abop, dat hij niet de morele moed kon opbrengen om geldverspilling middels corruptie en regelarij (nepotisme), te stoppen, vooral bij de andere coalitie leden. Onder het bewind van El Vene werd door hun flink gesjoemeld met staatsgelden, -bedrijven -gronden, goud en houtconsessies. (2005-2010)

Dus Bouta met een socialere inslag (populistisch) is daarna aan de macht gekomen en a bos a moni, Bouterse plunderde de Staatskas die Venetiaan had achtergelaten, tussen 2010 en 2015. Tussen 2015 en 2020 zadelde Bouterse Suriname vooral op met de ene buitenlandse lening na de andere, hetgeen de nu voortvluchtige Hoefdraad voor hem bewerkstelligde. Dus liever had Venetiaan dat bespaarde geld in productiebedrijven gezet dan hadden mensen werk en dan was het ambtenarenkorps niet zo een grote last -kunu-op de Staatsbegroting.

Oude politiek

Dus wanneer wij de verworvenheden van de NPS analyseren dan zien wij dat de partij visieloos (=dom)tewerk is gegaan de afgelopen 48 jaar. Ze brabbelen maar wat wenselijkheden en doen beloften maar daar blijft het ook bij. De koers stabiliseren in 20V is door de enige echte verworvenheid van de groene partij.
Dat is precies wat VHP’s Channekke nu ook aan het doen is. De bevolking mag verpauperen, omdat Santokhi de IMF leningen wil kunnen besteden aan zichzelf en zijn vrienden, moet de koers voor Euro’s en US$ enigszins stabiel zijn. Een jaar voor de verkiezing komen wat steunpaketten en financiele steun en doen we of we naar het volk om kijken. Dat is de manier van werken, de modus operandi, van de oude politiek.

Bobo Greg visionaire leider?
Gesterkt door zijn nieuwe aanwinsten wil bobo Greg nu hoog van de toren komen blazen met zijn verhaal over het belang van productie en ondernemerschap. Hoe en wanneer dat te realiseren zegt hij niet. NPS zijn vorige, erg leeghoofdige verkiezingsleus van 2020 was: NPS, Sowieso! Echt, we maken te veel grappen in dit land. We zijn niet serieus.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHeeft de NPS een toekomst(visie)?