dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
4.2
(5)

Hebben Surinamers voor 1975 geboren recht op AOW?

lees ook ...

Buschauffeur beroofd bij eindhalte PL: politie onderzoekt za...

Gisteren is buschauffeur B.M. (40) beroofd ter hoogte van de Ladesmastraat, bij de eindhalte PL. Twee mannen drongen plotseling zijn bus binnen en eisten onder bedreiging dat hij zijn spullen afstond....

Laurence Neede(Voormalig lid ‘groep van 16’ in de tachtigerjaren), is voorzitter van de afdeling van de Surinaamse afdeling van het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW-gat. Een AOW-gat, dus minder AOW-uitkering, kan ontstaan wanneer je vanaf je 15de levensjaar, minder dan 50 jaar in Nederland hebt gewoond.

Hierdoor hebben vele Nederlanders van  Surinaamse afkomst vaak een AOW-gat. Maar dat is in feite niet eerlijk, want zelfs Surinamers die voor de onafhankelijkheid in Suriname zijn geboren zouden AOW moeten krijgen vanwege hun geboorte op Nederlands grondgebied.  Neede zegt hierover het volgende.

“Zeer opmerkelijk is het feit dat de Surinaamse regeringen nooit eerder zijn opgekomen voor de rechthebbende ex rijksgenoten, ook niet organisaties en of individuen in de Surinaamse gemeenschap. Voor zover er juridische stappen werden en worden ondernomen, dan gebeurde dat steevast vanuit de verkeerde juridische invalshoek, met steeds ook een afwijzing van verzoeken, en bij juridische processen steeds afgewezen en in ons nadeel beslist, terwijl er behoorlijk wat rechthebbende ex rijksgenoten zijn.

Al langer dan 40 jaren wordt er strijd gevoerd hier omtrent, vooral vanuit organisaties in Nederland. Pas nu, met de aanpak en nieuwe inzichten van de stichting H.O.O.B.(Het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW gat)Met dhr Dennis Belfor als voorzitter en founder van de nieuwe inzichten met zijn bestuur in het koninkrijksdeel Nederland, en de afdeling H.O.O.B.Suriname onder leiding van Laurence E Neede met zijn bestuur die opkomen voor de exrijksgenoten in het voormalig koninkrijksdeel Suriname, komt er schot in de zaak.

Tot 25 November 1975 behoorde Suriname tot een van de koninkrijksdelen, te samen met Nederland en de Nederlandse Antillen. Alle Surinamers die 15jaar oud waren in 1975 en ouder, hebben rechten opgebouwd op grond van het feit dat wij koninkrijksdeel waren.”

Tot zover iets om goede nota van te nemen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHebben Surinamers voor 1975 geboren recht op AOW?