dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
0
(0)

Harry Dorinnie van de CBVS over de gang van Suriname naar het IMF

lees ook ...

Geen ontheffing voor invoer auto’s onder bouwjaar 2014

Er zal geen ontheffing meer worden verleend om auto’s onder bouwjaar 2014 in te voeren in Suriname. Dit wordt bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische...

Drs. Harry Dorinnie van de Centrale Bank van Suriname zegt dat het economisch herstel programma van Suriname, geen IMF(Internationaal Monetair Fonds) programma is, maar een Surinaams programma, geschreven door Surinamers dat ondersteund wordt door het IMF. Hij benadrukt dat het IMF zelf niets op paper heeft gezet. Surinamers hebben de calculaties gemaakt en het IMF gaat na of de calculaties zinvol zijn. Hij zegt ook  dat er op het Zuid Amerikaans continent, Suriname tot nu toe het enige land is dat nooit een programma met IMF volledig heeft doorgevoerd. Ook in het Caribisch gebied binnen de Caricom is Suriname een van de weinige landen die geen programma met IMF heeft doorgevoerd.

De eerste keer dat Suriname naar het IMF ging was in 1983 waar het bij gesprekken is gebleven, de tweede kerr was in 2016. We zijn toen een programma overeengekomen dat we niet volledig hebben doorgevoerd. Nu is het de derde keer. De heer Dorinnie geeft aan dat het aangaan van een programma bij het IMF Internationaal deuren opent en in feite een  paspoort is naar de wereld. Je komt dan betrouwbaar over bij Commerciele financierders en investeerders. “De bedoeling van het IMF is om jouw economie weer op spoor te krijgen”, zegt de heer Dorinnie.

Guyana heeft vanaf 1989 ongeveer 7 jaar een programma uitgevoerd met IMF, de Wereldbank en de Inter American Development Bank(IDB). Dominica en Trinidad hebben ook een programma met het IMF uitgevoerd. De Centrale Bank deskundige zegt naar aanleiding van het voorgaande “Wat we zien is dat die economieën gezond zijn geworden”. Guyana heeft na het programma met het IMF hun economie nooit meer heeft laten ontsporen. Brazilië, Guyana, Peru, Bolivia, Chilie hebben programma’s met het IMF doorlopen. Barbados is nu met een IMF programma bezig. Jamaica loopt ook bij het IMF. De hulp van Nederland is nu weggevallen.

De CBVS deskundige geeft aan dat de koers omhoog zal gaan naar misschien wel 1 op 50 /60 als wij niet naar het IMF gaan. En de gevonden olie kunnen we waarschijnlijk pas gaan genieten in 2025. “Mensen zijn op de maan geweest, maar er is nog nooit een economie op een makkelijke manier hersteld. We zullen offers moeten brengen voor het herstel van de economie”, aldus CBVS vertegenwoordiger DRS. Harry Dorinnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHarry Dorinnie van de CBVS over de gang van Suriname naar het IMF