Een groep Haïtianen in Suriname heeft gisteren in het openbaar zijn- misnoegen geuit over de aanhouding van “Saya”, Jean Nixon. Zij hebben zelfs de durf gehad om de eerste burger van het land te bedreigen met een “yeye” oorlog, omdat zij hem verantwoordelijk houden voor het feit dat Saya nog niet op vrije voeten is. Het is de vraag als geestelijk Suriname dit zal accepteren. Wat zal er hierna volgen als dit niet wordt gecorrigeerd.
Haïtianen, die de situatie in hun land zijn ontvlucht en in Suriname een thuis hebben gevonden, zijn nu zo sterk dat zij de president van Suriname bedreigen met een geestelijke oorlog. Zij zijn niet te spreken over het feit dat hun Saya nog is aangehouden in de fraudezaak en eisen vrijlating. “Unu na wan yeye volk. Efu Saya no wan lusu binnen wan bepaalde tijd, unu o begin hori Santokhi yeye te leki a lusu,”. Duidelijker en brutaler kon het niet.
De groep in opstand bestaat uit familieleden, vrienden en medewerkers van de ondernemer van Haïtiaanse afkomst, waaronder Mark. Zij menen dat Saya om politiek belang is aangehouden. “Om yu persoonlijk politiek belang yu e go tap’ den sma pikin leki fowru in wan koy en yu ne gi informatie. En donderdag yu feeste nanga a man en baka wan tu dei den hor’ a man. Dan yu abi wan anu na ini,” vindt Mark.
Hun bedreiging is duidelijk “Efu wan san pesa nanga Saya psychisch of mentaal a officier di pot en handtekening fu hori Saya en o de ferantwoortu fu a aanhouding fu Saya.”
Eenheden van de politie hebben op 7 oktober dit jaar een inval gedaan in het bedrijf van de Saya, die hij volgens anonieme bronnen op een onverklaarbare wijze heeft overgenomen van zijn overleden werkgever, een Surinamer, die het opzette, en daarna Saya in dienst nam. Nixon werd aangehouden door het Corruptie Onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname (KPS). Hij heeft gefraudeerd bij de invoer van een luxe auto.
De Haïtianen vinden(bepalen) dat de zaak niet zo zwaarwichtig is. Zij zeggen dat voor vervalste documenten de zaak buiten process kan worden afgehandeld, en zijn niet te spreken dat het voor Saya niet kan, waarschijnlijk “omdat hij Haïtiaan is”.
Het is merkwaardig, dat een “yeye volk” geen orde op zaken kan stellen in het moederland door de “yeye’, maar de eerste burger kan bedreigen van een land waar zij heil hebben gevonden.