dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
5
(1)

Haïtiaanse slavenopstand herdacht, zonder Haïtianen

lees ook ...

Suriname winnaar Inter Guyanese spelen

Suriname is bij de Inter Guyanese spelen als winnaar uit de bus gekomen. De jonge atleten van Suriname hebben hun land nogmaals op de kaart geplaatst. Suriname is met in totaal 110 punten winnaar g...

Er is  in 1791 een grote slavenopstand geweest in Saint Dominigue( Haïtie en Dominicaans Republiek). Dit verzet heeft uiteindelijk geleid tot het einde van de slavernij, eerst op het eiland, en later over de hele wereld. De Feydrasi Fu Afrikan Srananman heeft maandag in klein verband, deze nacht van 22 op 23 augustus, de International Day for the Remembrance of the Slave Trade and it’s Abolition tijdens een kort ceremonie herdacht, bij het standbeeld van Kwakoe.

Sinds het jaar 2000 wordt deze dag in Suriname herdacht, samen met een vertegenwoordiging van de Haïtiaanse gemeenschap. De vertegenwoordigers hebben dit jaar afgezegd.
“Door het gevecht van Haïti is de trans-Atlantische slavenhandel afgeschaft, dat moeten we niet vergeten. De afschaffing van de slavernij was pas mogelijk als de aanvoer, de handel in slaven, was gestopt “, volgens Iwan Wijngaarde.

“Kwakoe is een vrijheidsbeeld, een monument om ons te herinneren dat de slavernij op een woensdag is geëindigd,” legt Wijngaarde uit. “We doen alles bij Kwakoe dat met vrijheid te maken heeft. Wij, de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, moeten beseffen dat zulke dagen van eminent belang zijn om te herdenken. Het herinnert ons aan een stuk geschiedenis dat zich nooit meer mag herhalen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHaïtiaanse slavenopstand herdacht, zonder Haïtianen