woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Haïtiaanse premier gast tijdens Surinaamse onafhankelijkheidsviering

lees ook ...

Koersen omlaag: CBvS deelt driemaal daags koersen via websit...

De Centrale Bank van Suriname publiceert driemaal per dag wisselkoersen op haar website, zoals aangegeven op haar sociale mediakanaal. De bank benadrukt dat zij de wisselkoersen niet...

In het kader van de 48e onafhankelijkheidsviering heeft de premier van de Republiek Haïti, Ariel Henry, een historisch tweedaags bezoek gebracht aan Suriname, op uitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi. Het bilaterale overleg begon op 24 november, waarbij de staatshoofden samenkomen op het presidentieel paleis.

Tijdens het gesprek informeerde president Santokhi zijn Haïtiaanse collega over het recente tragische ongeval in de Matawai-regio, waarbij 15 mensen om het leven kwamen. De beraadslagingen werden gekenmerkt door vriendschap, wederzijds respect en samenwerking, gebaseerd op wederkerigheid en gedeelde belangen.

Het staatshoofd benadrukte de gedeelde geschiedenis van slavernij en trans-Atlantische slavenhandel tussen beide landen. Ze zijn het erover eens dat actieve solidariteit en begrip noodzakelijk zijn om bilaterale samenwerking te bevorderen, binnen het kader van Zuid-Zuid-samenwerking.

Het bezoek voegt volgens president Santokhi een nieuwe dimensie toe aan de betrekkingen tussen Suriname en Haïti. De staatshoofden bespraken uitgebreid het belang van voortdurende dialoog binnen het Caribisch gebied, met aandacht voor democratie, migratie, gezondheid, veerkracht, klimaatverandering en het beschermen van de regio als vredeszone.

Ook kwamen handel, investeringen en sociaaleconomische ontwikkeling aan bod. De leiders benadrukten de behoefte aan veilige en ordelijke migratie, waarbij Haïtianen een waardevolle rol spelen in de Surinaamse samenleving, vooral in de agrarische sector.

Een andere kwestie van bespreking was de uitdagende veiligheidssituatie in Haïti. Beide regeringsleiders verbinden zich ertoe nauw samen te werken aan diverse zaken en hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend om de bilaterale agenda verder uit te voeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHaïtiaanse premier gast tijdens Surinaamse onafhankelijkheidsviering