donderdag 1 juni 2023
27.8 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
5
(2)

Guyanese vicepresident bezoekt Suriname

lees ook ...

Bezorgdheid over vrachtwagens nabij school: autoriteiten nem...

Buurtbewoners van de oude Copieweg hebben melding gemaakt van vrachtwagens die zich in de nabije omgeving bevonden. Er bestond vermoeden dat de lading gelost zou worden op steenworpafstand van de St. ...

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, reist met een tien man sterke delegatie voor een werkbezoek van twee dagen af naar Suriname. Maandag wordt hij ontvangen door president Chandrikapersad Santokhi op het presidentieel paleis. Vicepresident Ronnie Brunswijk zal zijn ambtgenoot hierbij verwelkomen.

Dit bezoek is bedoeld om op specifieke terreinen na te gaan hoe beide landen kunnen samenwerken in voorbereiding naar de klimaatconferentie COP26, welke in Glasgow (Schotland) wordt gehouden begin november. Er zal van gedachten gewisseld worden over de impact van klimaatverandering en hoe dat in beide landen beperkt kan blijven.

Verder zal er gekeken worden naar collectieve projecten om middels speciale maatregelen de klimaatdoelen te kunnen halen. Daarnaast zullen een aantal specifieke issues aan de orde komen, zoals de kwestie van samenwerken op het gebied van mangrovebossen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zegt dat Suriname middels een project van professor Naipal aardig wat ervaring heeft opgebouwd met mangrove. Suriname en Guyana hebben dezelfde kustzone problematiek.

Tijdens de besprekingen zal er ook over de Carbon belasting gesprekken gevoerd worden met de Guyanezen. “Carbon tax is op dit moment een voorstel dat ligt bij verschillende landen”, geeft de bewindsman aan. Verder wordt er op het stuk van het beheer van de bossen in beide landen gekeken naar hoe dat eruit moet zien, zodat er op een verantwoordelijke manier omgegaan kan worden met het bos.

Het bezoek is een uitvloeisel van de gemaakte afspraken tijdens het recente bilateraal gesprek tussen de presidenten van beide landen. Jagdeo zal in detail delibereren met de Surinaamse autoriteiten. Hij heeft volgens de BIBIS-minister aardig wat ervaring opgedaan internationaal als het gaat om klimaatvraagstukken.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana en de voorzitter van de Private Sector Group maken deel uit van de Guyanese delegatie. Dinsdag worden de gesprekken gevoerd met verschillende functionarissen, onder andere de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo en Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGuyanese vicepresident bezoekt Suriname