woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
2.3
(3)

Guyana en Venezuela in conflict

lees ook ...

Nieuwe Leden Beëdigd bij Constitutioneel Hof Suriname

Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft op donderdag 15 februari 2024 twee nieuwe leden verwelkomd: mr. Richel Apinsa als vicevoorzitter en mr. Geetapersad Gangaram Panday als lid. De beëdiging van deze ...

Vijf en negentig procent van de Venezolaanse kiesgerechtigde bevolking heeft de regering mandaat gegeven om op te treden tegen Guyana in het grensgeschil. Het land mag dus een groot deel van Guyana claimen. De Venezolaanse defensieminister Vladimir Padrino spreekt van “een dag van ratificatie van nationale soevereiniteit”, na de uitslag van het referendum.

Het Internationaal Gerechtshof heeft op verzoek van Guyana, bij de Venezolaanse regering erop aangedrongen de status quo in het gebied te laten zoals het is. Er zijn vanuit het hof echter geen sancties hieraan verbonden.

Venezuela heeft met de volksraadpleging de weg naar de onderhandelingstafel omzeild, en toch democratie gehandhaafd. Het land dat in een economische crisis zit wordt niet graag gezien door het westen.

De Guyanese president Irfaan Ali bemoedigd de Guyanezen. Het leger van het land is officieel niet opgewassen tegen de Venezolaanse krijgsmacht, maar volgens de president hebben zij niets te vrezen. Waarschijnlijk rekent het land op hulp van het westen, indien het zover komt dat de sterkere Venezuela het grondgebied van Guyana binnendringt.

Een consequentie voor Suriname is de te verwachten grote vluchtelingenstroom naar veilige oorden zoals ons land om de oorlog te ontvluchten.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGuyana en Venezuela in conflict