vrijdag 2 december 2022
24.7 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
0
(0)

Guterres waardeert behoudt biodiversiteit Caraïbisch gebied

lees ook ...

Santokhi releases a set of steps to control the exchange rat...

At a press conference held by the administration, President Chan Santokhi declares that crucial decisions would be made in the government council on Wednesday. A set of actions will be implemented to ...

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres vindt de pogingen van Caraïbische regeringen om de biodiversiteit van hun landen te behouden, prijzenswaardig. Hij sprak op maandag 03 juli 2022 bij de opening van de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering zijn waardering uit aan het adres van de Surinaamse overheid om de 93 procent bosbedekking te behouden.

De VN-functionaris zegt vanuit het vliegtuig ook een glimp van Surinames indrukwekkende regenwoud hebben mogen zien. Daarnaast heeft hij ook de mangrovebossen waar Suriname in de regio om bekendstaat, mogen bezoeken. “Rijk in diversiteit, herenigt land en zee, beschermt de kust en ecologische systemen”, drukte Guterres zijn bewondering voor de mangrove uit.

Hij noemt deze een overeenkomstig symbool van Caraïbische naties, die gezamenlijk uitdagingen aangaan, naar oplossingen zoeken en tegelijkertijd natuurlijke hulpbronnen proberen te behouden. Volgens de secretaris-generaal zijn de kleine eilanden en laaggelegen kuststaten van het Caraïbisch gebied voornamelijk kwetsbaar voor wat misschien de grootste uitdaging voor de hedendaagse wereld is, namelijk de klimaatcrisis. Hij noemt het Caraïbische gebied ‘ground zero’ voor urgente maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

De Secretaris-Generaal noemt onder meer initiatieven om uitstoot te verminderen; het ondersteunen van adaptatiemaatregelen en financiële assistentie om een klimaatbestendige toekomst te garanderen. “We hebben geen tijd te verliezen”, vervolgde de Guterres. Hij sprak zijn dank uit aan Caraïbische leiders voor helpen wijzen van de weg tot behoud van biodiversiteit en tegengaan van klimaatverandering. “Ik voel me geïnspireerd door de vele pogingen tot behoud van de bosdiversiteit en natuurlijke hulpbronnen inclusief de pogingen van de inheemse gemeenschappen daartoe.”

Hij benadrukt echter dat er meer ambitie nodig is, voornamelijk van de G20-landen die verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de wereldwijde uitstoot. Guterres merkt op dat zonder die ondersteuning de wereldwijde uitstoot nog steeds grotere vormen kan aannemen, en wel met 14 procent tot 2030. “Dit is collectieve zelfmoord”, zegt hij. Om dit te beperken zullen de ontwikkelde landen de weg moeten plaveien en kwetsbare natiën ondersteunen in de overstap naar hernieuwbare energie. Volgens de secretaris-generaal is op dit stuk de tijd van vriendelijke discussies voorbij.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGuterres waardeert behoudt biodiversiteit Caraïbisch gebied