zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Grotere SRD coupures nu beschikbaar: een maatregel tegen drukte en lege ATM’s

lees ook ...

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een significante stap gezet in de verbetering van het betalingsverkeer in het land door de introductie van grotere coupures van de Surinaamse Dollar (SRD). Deze ontwikkeling komt na de aankondiging vorig jaar dat de bank van plan was om in het eerste kwartaal van 2024 de geldcirculatie te verrijken met hogere bankbiljetten.

Luciën Nijman, beleidsadviseur bij CBvS, legde tijdens het programma “De Centrale Bank spreekt” uit dat de behoefte aan hogere coupures is gegroeid door de inflatie en de veranderende economische omstandigheden in Suriname. De introductie van deze biljetten is bedoeld om de afwikkeling van contante transacties efficiënter te maken, vooral gezien de toenemende wrevel onder burgers over de grote hoeveelheid papiergeld die nodig was voor dagelijkse aankopen en de frequent lege of drukke geldautomaten.

Harry Dorinnie, directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden bij CBvS, benadrukte dat met de veranderende wisselkoersen en de stijgende inflatie, het noodzakelijk werd om over te stappen op bankbiljetten met een hogere waarde. “Het SRD 100 bankbiljet voldeed niet meer aan de eisen om het betalingsverkeer efficiënt te dragen. Met de invoering van grotere coupures streven we naar een vlottere afhandeling van transacties,” verklaarde Dorinnie.

Volgens de Bankwet 2022 is CBvS verantwoordelijk voor het reguleren van de geldcirculatie in Suriname. De nieuwe coupures zullen bijdragen aan het verminderen van het volume van geldtransporten en het vergemakkelijken van het sorteren van bankbiljetten, wat de operationele efficiëntie zal verhogen.

Dorinnie verzekerde de samenleving dat de introductie van grotere bankbiljetten geen inflatoire effecten zal hebben. “Dit is geen monetaire operatie die de omvang van geld in omloop verandert, maar een aanpassing in de samenstelling van de circulatie die bedoeld is om het betalingsverkeer efficiënter te maken,” legde hij uit.

Met deze nieuwe maatregel reageert de bank proactief op de economische en monetaire uitdagingen van het land, terwijl het tegelijkertijd streeft naar het bevorderen van een soepeler en efficiënter betalingsverkeer.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrotere SRD coupures nu beschikbaar: een maatregel tegen drukte en lege ATM’s