dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
5
(2)

Grote wanorde op Phagwadag, ondanks oproep autoriteiten

lees ook ...

Inspanning Corps Diplomatique tijdens Nieuwjaarsreceptie ond...

President Chandrikapersad Santokhi heeft de hoofden van diplomatieke missies en consulaat-generaal, honorair consuls, vertegenwoordigers van internationale organisaties en vertegenwoordigers van de pa...

Een deel van de gemeenschap heeft zich niet gestoord aan de oproepen van de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin en de president Chandrika Santhoki om het Phagwafeest in huiselijke kringen te vieren. Een menigte mensen is getogen naar de Palmentuin en Wakapasi om te feesten. Het was een complete chaos. Ze hebben zich flink geamuseerd. Covid-19 leek voor de menigte niet te bestaan. De zonen van Hermandad hadden handen vol werk, om vooral de feestvierende  jongeren weg te krijgen. Er ontstonden lange files in de omgeving van Wakapasi.

 De covid-19 pandemie heeft voorkomen dat men de grote evenementen, zoals het traditionele Phagwafeest, de Makhan Chor wedstrijden en het moderne  Lustig festival  heeft gehouden. Velen hebben gehoor gegeven aan de regering en thuis hun poeder gestrooid. De Holika is op meerdere plaatsen verbrand in besloten kring. Winkels die poeder verkopen hebben goede zaken gedaan. Sommigen hebben onderweg al poeder gestrooid. Kries Ramkhelawan vindt zelfs dat er hierdoor meer ruimte is voor bezinning ten aanzien van de betekenis van Phagwa.

Een mobiele chautalgroep heeft de zaak ook opgeluisterd. Dansend en zingend ging men rond. Af en toe werd er gestopt voor iets extra. Huisbezoeken hebben zij ook afgelegd. Dit duurde ongeveer een half uur. Ook Kawina blijkt nu te behoren tot het repertoire van de chautalgroep.

Rond vijf uur waren groepen mensen neergestreken rondom Palmentuin. Uiteindelijk koos men voor Wakapasi, waar er een knalfeest ontstond compleet met Dj en ander muziek vanuit verschillende richtingen. Bier en ander alcohol ontbraken niet, zelfs voor minderjarigen. De politie kwam op het lawaai af en had heel veel moeite om de mensen te overtuigen van het covid-19 gevaar. “Mensen, koop snel een mondkap bij de dj dan kunnen we doorfeesten,” was de reactie uit de menigte.

De zonen van Hermandad hebben met een jobsgeduld en een olifantenhuid tegen de scheldpartijen langzaam  de menigte uit Wakapasi en Palmentuin gekregen. Toch bleef het overgrote deel hangen op straat. Velen liepen over straat, zonder rekening te houden met het verkeer. Er ontstond een file toen ze eindelijk vertrokken.

Velen hebben dit gedrag van deze ongehoorzame burgers afgekeurd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrote wanorde op Phagwadag, ondanks oproep autoriteiten