Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Grote verslagenheid in Suriname na bootongeluk dat zeven levens eist

Geplaatst

op

Bij een bootongeluk op de Surinaamse rivier de Coppename zijn vrijdag zeven mensen omgekomen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook kinderen. Drie opvarenden, waaronder twee kinderen, worden nog vermist. Dat melden diverse media in Suriname. 

Het tragisch heengaan van zoveel gezinsleden van families uit de dorpen Corneliskondre en Grankreek heeft de Surinaamse gemeenschap en vooral de inheemse gemeenschap van ons land geschokt en in diepe rouw gedompeld’, zegt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname op de website van Starnieuws.

De smart wordt groter omdat zoveel inheemse families zijn getroffen door het ongeluk, zegt de Vids. ,,Er bestaan uitgebreide familieverbanden tussen de dorpen.” 

Corneliskondre en Grankreek liggen in het noorden van Suriname, zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Paramaribo. De boot waar de slachtoffers in zaten is omgeslagen in het onstuimige water van de rivier. Door een grote golf die tegen de houten boot sloeg, raakten de inzittenden in paniek en kwamen aan een kant te zitten.

Zwemvest

Toen ze probeerden het water uit de boot te scheppen kantelde deze om. Geen van de mensen in de boot droeg een zwemvest, terwijl dit wel verplicht is bij het reizen in de open korjalen.

Volgens Surinaamse media is een aantal opvarenden door dorpsbewoners uit het water gehaald. Het ongeluk gebeurde rond middernacht. Onder de slachtoffers zijn drie tot vijf kinderen, de media in het Midden-Amerikaanse land zijn daarover niet eenduidig.

De regering van president Desi Bouterse zegt in een verklaring ‘met grote ontsteltenis’ kennisgenomen te hebben van het ongeluk. Bouterse bezocht het ziekenhuis waar gewonden van het ongeluk zijn opgevangen.

De president zou de autoriteiten geïnstrueerd hebben om veiligheidsaspecten in acht te nemen bij de terugkeer van de groep nabestaanden en overlevenden naar hun dorpen, morgen. De groep zal voor de tocht terug naar huis onder meer voorzien moeten worden van reddingsvesten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen