donderdag 30 november 2023
30.5 C
Paramaribo
2.8 C
Amsterdam
3
(1)

Grote partij zonnebloemolie in beslag genomen door ECD

lees ook ...

Krin Tifi project

Vrijdag jongstleden is er een Krin Tifi programma uitgevoerd in de Tandartsen poli van Henderson in Paramaribo-Noord, waarbij 55 burgers voor SRD.200,- een tandheelkundige behandeling konden ondergaan...

Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is er schaarste aan zonnebloem olie in de wereld, omdat Oekraïne één van de grootste producenten is van zonnebloemolie. De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft op 24 maart 2022 ruim 600 dozen zonnebloem spijsolie van het merk Prima in beslag genomen met 12 flessen van 900ml per doos, bij importeur H.J. de Vries aan de Indira Gandhiweg. 

De 7200 flessen zonnebloem spijsolie waren in het magazijn opgeslagen en werden niet ten verkoop aangeboden aan de kleinhandel. Bij Subisco International N.V. zijn er ook ruim 230 dozen soyaolie aangetroffen.. De ECD medewerkers hebben ook controle werkzaamheden uitgevoerd bij een winkel aan de Sir Winston Churchillweg in het district Para. Hier zijn er 110 dozen; ruim 1542 flessen zonnebloem spijsolie in beslag genomen. Het gaat om de merken King’s Garden, Yonea, Kernel, Familiar, J Bian en Unoli. De dozen zijn in beslag genomen en worden verbeurd verklaard.

Verder zijn er ook controlewerkzaamheden uitgevoerd in het district Wanica. Bij supermarkt Hua Du is er onderzoek verricht inzake hamsteren. De ECD-medewerkers hebben op de winkelschappen geen spijsolie aangetroffen. Bij nader onderzoek is er een kleine hoeveelheid zonnebloemolie aangetroffen in de bakkerij. De eigenaar heeft na opdracht van de onderzoeksambtenaar een deel hiervan op de winkelschappen geplaatst. De winkelier is gewaarschuwd om niet te hamsteren, omdat dit verboden is. Dit is vastgelegd in het Decreet tegengaan van hamsteren (S.B. 1986 no. 57).

De ECD is bevoegd om de gehamsterde goederen in beslag te nemen. Hiervoor kan er een boete worden opgelegd en de economische activiteiten van de onderneming kunnen worden stopgezet. Verder kan de ondernemer ook het risico lopen om een gevangenisstraf (ten hoogste 4 jaar bij niet opzettelijk; ten hoogste 6 jaar bij opzet) uit te zitten. Het ministerie van EZ doet een dringend beroep op de ondernemers om niet te hamsteren en schaarste te creëren. Indien dat geschiedt zal het ministerie harder optreden.

De ECD medewerkers hebben ook controle werkzaamheden uitgevoerd bij een winkel aan de Sir Winston Churchillweg in het district Para. Hier zijn er 110 dozen, ruim 1542 flessen zonnebloem spijsolie in beslag genomen. Het gaat om de merken King’s Garden, Yonea, Kernel, Familiar, J Bian en Unoli. De dozen zijn in beslag genomen en worden verbeurd verklaard. Verder zijn er ook controlewerkzaamheden uitgevoerd in het district Wanica. Bij supermarkt Hua Du is er onderzoek verricht inzake hamsteren. De ECD-medewerkers hebben op de winkelschappen geen spijsolie aangetroffen. Bij nader onderzoek is er een kleine hoeveelheid zonnebloemolie aangetroffen in de bakkerij.

De eigenaar heeft na opdracht van de onderzoeksambtenaar een deel hiervan op de winkelschappen geplaatst. De winkelier is gewaarschuwd om niet te hamsteren, omdat dit verboden is. Dit is vastgelegd in het Decreet tegengaan van hamsteren (S.B. 1986 no. 57).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrote partij zonnebloemolie in beslag genomen door ECD