vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

Grote mijnbouwbedrijven tonen gewilligheid na onderhandeling

lees ook ...

De grote mijnbouwbedrijven doen nu maandelijks hun stortingen in plaats van later in het jaar. Ook de kleinschalige mijnbouwsector betaald nu de verhoogde tarief van 4,5 procent. Hierdoor zijn de inkomsten uit de mijnbouwsector  fors toegenomen. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning  heeft dit doorgegeven aan De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling. De mijnbouwinkomsten zijn met 126 procent gegroeid in het eerste kwartaal in vergeleken met dezelfde periode in 2021.

 Het bedrag van SRD 677,1 miljoen in 2021 is verhoogd naar SRD 1.529,1 miljoen dit jaar. De financiële situatie van de staat is precair. Nu zijn de grote mijnbouwbedrijven bereid  gevonden om de staatskas te helpen versterken. Onderhandelingen met Staatsolie, Newmont en Rosebel Goldmines hebben geresulteerd in het beschikbaar stellen van  middelen.  Een solidariteitsbijdrage van tien miljoen US dollar, vooruitbetaling van inkomstenbelasting en maandelijkse dividendstortingen door Staatsolie horen tot het resultaat.

Newmont en Rosebel Goldmines hebben samen  twintig miljoen US dollar overgemaakt als financiële ondersteuning.  Newmont heeft een schenking gestort, Het bedrag van  Rosebel Goldmines maakt deel uit van  de inkomstenbelasting 2022. Verder is in verband met offshore activiteiten een bonus gestort van 12,7 miljoen US dollar door Staatsolie. De sector heeft volgens de bewindsman, in 2021 ruim 47 procent bijgedragen aan de totale overheidsontvangsten.

De bewindsman hield ook voor dat het een noodzaak was om de  overheidsfinanciën beheersbaar te maken. Onnodige uitgaven zijn teruggebracht. Het ministerie van Financiën en Planning heeft als taak erop toe te zien, dat begrotingsuitvoering in lijn is met de goedgekeurde begroting. De begrotingsdiscipline moet in acht worden genomen.

Instructies zijn nu  uitgevaardigd aan alle vakministeries en onder haar vallende parastatalen en staatsbedrijven,  dat  elke besteding achteraf onderbouwd moet kunnen worden. Er moet ook worden aangetoond dat de middelen doelmatig zijn besteed.

“De regering heeft in 2021 door prudent financieel beleid een surplus bereikt op zowel de primaire rekening als de totale rekening, in vergelijking met tekorten in de afgelopen decennia”, zegt Achaibersing.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrote mijnbouwbedrijven tonen gewilligheid na onderhandeling