maandag 6 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.9 C
Amsterdam
0
(0)

Grote behoefte aan civiele rechters; 15 uit 75 personen geselecteerd voor opleiding

lees ook ...

Rest returns to the soldiers, a new union forms

A new labor union inside the defense industry has registered, or calm appears to have just returned to the National Army (NL) as the Ministry of Defense and the Association for the Legal Position of M...

Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft het startsein gegeven voor de driejarige opleiding tot civiele rechter, de RAIO. Uit de groep van 75 sollicitanten is er na de selectieprocedure gekozen voor 15 personen die de opleiding zullen volgen. Deze groep is de crème de la crème, zegt voorzitter van de RAIO-raad, tevens lid van het Hof van Justitie mr. Dinesh Sewratan.

De RAIO-raad is voor 5 jaar geïnstalleerd door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Deze raad was belast met de selectie van kandidaten. In de groep die de RAIO gaat volgen zitten er 10 vrouwen en vijf mannen.

“De behoefte aan civiele rechters is groot,” zei Rasoelbaks in zijn toespraak. Hij vertelde verder dat nadat deze nieuwe groep de driejarige opleiding heeft afgerond het aantal rechters zou toenemen tot 45. Echter moet er rekening worden gehouden met de uitstroom van rechters, door bijvoorbeeld pensionering.

In de nabije toekomst, moeten rechters gereed gemaakt worden voor de bestuurs- en belastingrechtspraak merkte de hofpresident op. Tegen deze achtergrond is er nu gekozen voor de driejarige RAIO-opleiding civiel, in plaats van de oude vijfjarige algemene (civiel en strafrecht) opleiding.

Minister Amoksi sprak de hoop uit dat deze groep toekomstige civiele rechters de juiste personen zijn voor de taak en dat hun uitspraken hiervan zullen getuigen.

Met deze RAIO-opleiding civiel recht wordt er een “stevige civiele basis” gelegd. De RAIO-raad had graag meer jongere mensen gehad, daar enkele van de huidige rechters – in de komende 5 jaren met pensioen gaan. Het gros van de rechters is nu tussen 50 en 60 jaar oud. Volgens de grondwet moet een kandidaat-rechter 30 jaar zijn om benoemd te kunnen worden.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrote behoefte aan civiele rechters; 15 uit 75 personen geselecteerd voor opleiding