zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
0
(0)

Groot onderhoud onderstation EBS Menkendam

lees ook ...

Krin Tifi project

Vrijdag jongstleden is er een Krin Tifi programma uitgevoerd in de Tandartsen poli van Henderson in Paramaribo-Noord, waarbij 55 burgers voor SRD.200,- een tandheelkundige behandeling konden ondergaan...

De N.V. Energie bedrijven Suriname (EBS) geeft de 161 kV schakelinstallatie op  het onderstation te Menkendam een grote onderhoudsbeurt. Naast regulier preventief onderhoud is het van belang om ook geregeld specialistisch onderhoud te plegen aan de verschillende hoogspanningscomponenten in het onderstation. Het groot onderhoud loopt van 25 maart tot en met 15 mei.

Onderstation Menkendam heeft een cruciale rol in de energievoorziening. Dit verdeelstation kan worden gezien als het hart van het grootste elektriciteitsnetwerk in Suriname (EPAR), dat zorgt voor het transport van elektrische energie naar de onderstations in de districten Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca, Commewijne, Brokopondo en een deel van Marowijne.

In dit onderstation komt de opgewekte elektrische energie vanuit de thermische centrale van SPCS te Tout Lui Faut en vanuit de Afobakka waterkrachtcentrale via de 161,000 volt hoogspanningsverbindingen en wordt verder omgezet in lagere spanningsniveaus om verder getransporteerd te worden naar de diverse onderstations in het EPAR-gebied.

Vanwege de diepgang van de onderhoudswerkzaamheden bestaat deze specialistische kennis niet in Suriname, waardoor hiervoor buitenlanders worden aangetrokken. Aanvankelijk stonden deze werkzaamheden in de startblokken voor 15 maart 2020. Door de wereldwijde Covid-19-pandemie, werden deze werkzaamheden tot vier keer toe uitgesteld. In maart van dit jaar zijn de monteurs van het internationaal bedrijf Hitachi  naar Suriname afgereisd voor het specialistich onderhoud.

Met de zware regens van de afgelopen tijd is er in het stuwmeer een overschot aan water ontstaan. In zulke situaties zou de EBS meer elektriciteit kunnen trekken vanuit het stuwmeer, waardoor er minder brandstof nodig zou zijn voor de thermische opwekking. Echter vallen de onderhoudswerkzaamheden ongelukkigerwijs samen met de grote watercapaciteit in het stuwmeer, waardoor er deze maand geen gebruik gemaakt kan worden van de extra capaciteit.

Uitschakelingen die van belang zijn gedurende werkzaamheden zijn dusdanig gepland dat deze plaatsvinden bij een lage belasting. Zo zal gedurende het paasweekend uitwisseling plaatsvinden van enkele kritieke netcomponenten. De werkzaamheden zijn echter zodanig gepland dat de klant geen ongerief hiervan zal ondervinden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGroot onderhoud onderstation EBS Menkendam