maandag 24 juni 2024
30 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
5
(2)

Groot deel Surinaamse bevolking heeft te hoge bloeddruk

lees ook ...

Directoraat Sportzaken ondertekent samenwerkingsverband met ...

Het directoraat Sportzaken van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft deelgenomen aan het Suriname Economic and Trade Cooperation seminar van China (Guangdong). Diverse organis...

Op enkele poliklinieken in Suriname wordt er sinds enkele weken, middels het Suriname HEARTS hypertensie protocol gewerkt, waarbij ingeschrevenen zich kunnen laten screenen op hun risico op hart-en vaatziekten.

Uit de cijfers van deze klinieken die participeren aan dit initiatief blijkt dat ongeveer 52 procent van de mensen een bloeddruk heeft die niet onder controle is. Alhoewel de cijfers nog niet voldoende zijn om er conclusies uit te kunnen trekken, geeft het een zeer somber beeld hoe bepaalde mensen in de samenleving met mogelijk niet-gedetecteerde hoge bloeddrukken rondlopen.

Naar schatting van het STEPS-onderzoek (2013) lijdt ongeveer 26 procent van de mensen ouder dan 18 jaar in Suriname aan hoge bloeddruk. Alhoewel internationale organisaties deze veel hoger schatten, lijkt dit mogelijk toch aan de hoge kant te zitten.

Naar schatting heeft ongeveer 75 procent van de mensen die lijdt aan hoge bloeddruk, hun bloeddruk niet onder controle. Met het HEARTS initiatief wordt getracht dit aantal omlaag te brengen zodat de gevolgen van deze ziekte ook kunnen uitblijven of worden uitgesteld zoals amputaties, hartaanval, beroerte, verlammingen, nierschade, enzovoort.

Het risico op de genoemde complicaties neemt toe naar gelang men voor langere periode met een ongecontroleerd hoge bloeddruk rondloopt (naam silent killer). Implementatie van het HEARTS-initiatief in Suriname is een nationale aanpak om hart-en vaatziekten aan te pakken door hoge bloeddruk te beheersen middels versterking van het gezondheidszorgsysteem binnen de eerstelijnszorg.

Indien mensen al bekend zijn met hoge bloeddruk, dienen zij hun medicatie op aanwijzing van hun huisarts strikt op te volgen en zich te houden aan gezonde leefstijl adviezen, bijvoorbeeld; minimaal 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen gedurende vijf dagen in de week en gezonde voeding gebruiken volgens de recente gelanceerde nationale voedingsrichtlijnen voor Suriname.

Het ministerie van Volksgezondheid raadt aan dat alle burgers ouder dan 18 jaar, zich aanmelden bij hun huisarts en zich laten screenen voor hun risico op hart en vaatziekten en geregeld hun bloeddrukken laten meten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGroot deel Surinaamse bevolking heeft te hoge bloeddruk