zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
1
(1)

Grondenrechten schending? Koffiekampers barricadeerden de weg.

lees ook ...

Docenten van avondopleiding in beraad voor betaling lesurenv...

Een aanzienlijk aantal parttime en enkele voltijdse docenten van de Avondopleiding voor de Akte van Hoofdonderwijzer AOH (Hoofdakte) heeft dinsdag besloten tot actie over te ...

Vorige week hebben ongeveer 100 goudzoekers van Koffiekamp en omgeving de weg te kilometer 106 in Brokopondo voor een halve dag gebarricadeerd. ” Dit conflict ken ik vanaf 1995 zegt een 50 jarige zelfstandige goudzoeker, (porknokker). We worden zodanig onderdrukt dat het opnieuw op slavernij lijkt”.

Een iets jongere goudzoeker vertelt:” We zijn als dorpelingen beroofd van de economische zone in een straal van 10 kilometer waarmee we onze gezinnen moeten verzorgen. Officiële grondenrechten hebben we nog steeds niet. Ons wordt het -over- leven onmogelijk gemaakt”.

Hij vervolgt: Cambior is bezig op 4 kilometer afstand van het dorp, een hindoestaans bedrijf heeft een concessie die volgens die concessiehouder enkele hutten en vele kostgronden van het dorp omvat en Zhi Jing heeft als grootste concessionaris overgenomen van New Mount en nooit kennisgemaakt of gecommuniceerd  met de bevolking in wiens gebied ze ook werken.

Mishandeling en afpersing

Elke plaatselijke, ongewapende goudzoeker die in het bos van de concessiehouder zou zijn, wordt aangehouden door hun security guard, wordt eventueel met hulp van de politie mishandeld en gevangen gezet en pas vrijgelaten als er 5000 srd boete wordt betaald. Dit is grove willekeur.

Er is nergens een wet met zulke voorschriften in Suriname. Security en politie handelen buiten de wet en mishandelen  de Koffiekampers in zulke gevallen ook nog. Onlangs is een kleine goudzoeker zodanig zwaar mishandeld dat zijn schedelbot gebarsten is en zijn arm gebroken. Door een tiental mannen werd dit trieste voorval bevestigd.

Ook met gevangenneming (eigenlijk kidnapping) en boetes van srd 5000 (losgeld) hebben porknokkers voortdurend te maken. Het wetteloos/misdadig gedrag tegen de kleine goudzoekers uit zich ook in het feit dat personen uit deze gewapende groep zelfs de kook gasflessen van de goudzoekers wegdragen (stelen eigenlijk).

Zhi Jing

Ook Zhi Jing werkt op zeer korte afstand van het dorp Koffiekamp en het hele dorp wordt door elkaar geschud als ze weer eens een heuvel met dynamiet opblazen om het goud uit de grond te halen.

Cambior, Zhijing en nieuwe consessionarissen doen niets aan deze weg naar hun hoofdkwartier , dan er op racen met hun zwaar materieel en grote vrachtwagen; de weg zit vol gaten. Dorpelingen die van de weg gebruikmaken om met hun auto’s of bestelbusjes goederen uit de stad te brengen ondervinden veel schade aan hun voetuigen.

De weg is van fijnkorrelig rood-oranje zand en zeer stoffig, het zou geasfalteerd moeten worden. Ook bij het interview van Sun web tv Suriname, was te zien dat de weg en omgeving voortdurend in een roze stofwolk gehuld is.

De gewestelijke politie commandant van Dams zei: We gaan niet optreden tegen de wegbarricade en de demonstranten. We wachten op District Commissaris Mendelzoon. Toen een Saramaccaanse bigi man met kontakten telefonisch een afspraak had gemaakt met de manager van Zhi Jing voor een gesprek de volgende dag met een vertegenwoordiger hebben de demonstranten de wegbarricade verwijderd die bestond uit oude freezers en grote takken van woudreuzen.

Noden nieuw Koffiekamp

Het gesprek tussen de manager van Zhi Jing en een vertegenwoordiger van Koffiekamp heeft inmiddels plaatsgevonden. Van Koffiekamp uit zijn de noden naar voren gebracht. Van Zhi Jing uit is beloofd dat zij gaan kijken of ze het terrein dat de kleine goudzoekers vragen aan hun kunnen toewijzen, vertelde DC Ludwig Mendelzoon. Daar is om gevraagd sinds november vorig jaar.

In hoeverre zij kunnen helpen met het renoveren van de lagere school van het dorp en doorgaan met de aanleg van een voetbalveld, waar de vorige, Canadese mijnbouwmaatschappij al mee begonnen was, zullen ze eveneens bekijken.

Grote behoefte is er ook aan schoon drinkwater, waar nu slechts de een klein aantal dorpsbewoners beschikking over hebben die in het bezit zijn van huizen met zinken daken met dakgoten en duro tanks waarmee zij regenwater opvangen. De rest moet het doen met het vervuilde rivierwater,met alle negatieve gezondheidsgevolgen van dien.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnGrondenrechten schending? Koffiekampers barricadeerden de weg.