Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Grondbeleid in Suriname wordt gereguleerd

Geplaatst

op

President Santokhi Wil Het Grondbeleid Reguleren. Foto Cds

President Chan Santokhi is vast van plan om het grondbeleid in Suriname te reguleren. Daarom is de commissie Grondconversie en herziening grondbeleid geïnstalleerd. Deze commissie is benoemd op 26 september voor een periode van zes maanden. Belangrijke zaken waarover de commissie zich zal buigen zijn grondconversie en het integraal evalueren van het grondbeleid.

Naast overheidsvertegenwoordigers hebben ook notarissen, taxateurs en juristen zitting in de commissie. De regeringsleider verwacht dat de commissie ook een bijdrage zal leveren bij het formuleren van wetsproducten ter regulering van het grondbeleid. President Santokhi heeft de commissie ook op het hart gedrukt om te kijken naar zaken waarmee de vorige regering reeds een aanvang heeft gemaakt. Hij noemde als voorbeeld het aanpassen van tarieven voor grondhuur.

De president heeft verschillende keren gewezen op het belang van het omzetten van grondhuur in eigendom, vanwege de bijdrage die dit zal leveren aan het opkrikken van de staatsinkomsten. Het staatshoofd vindt het belangrijk dat iedere burger moet kunnen profiteren van het recht op een stuk grond.

Culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De missi
zondag 27 september 2020 07:00

Goedzo inkosten door te verkopen. Als je heel geyersvlijt flora kasabaolo en al die andere grondhuur verkoopt ipv huur. Heb je in 1 klap een bedrag waarmee je zaken kan doen. Verkoop. En geef grond voor de buitenlanders om te gaan investeren. Fabrieken zodat de lokale bevolking aan het werk komt. Suikerfabriek moet terug. Trein moet terug. En buitenlanders hebben geld om het neer te zetten .

Bryan
zondag 27 september 2020 20:41

Laat Brunswijk ook betalen voor al de gronden die hij al.jarenlang vernietigd met goudwinning in het oosten.
Waarom hoort men daarover niets?

Papa Sranan
zondag 27 september 2020 23:24

Het is opmerkelijk dat er hiervoor een commissie wordt ingesteld. Dit is een taak voor de beleidsadviseurs, maar de kwaliteit van ze kennende, hebben ze zeker geen notie waarover het gaat.

Papa Sranan
zondag 27 september 2020 23:26

@De missi: Denk je dat die mensen het geld kunnen opbrengen om de koopprijs te voldoen??? Denk even na voor je met deze suggesties komt.

Lunes Armand
maandag 5 oktober 2020 13:33

Een goed besluit. Laat een formule in het leven roepen die losgelaten kan worden op elk salaris waarbij er een bedrag uitrolt die redelijkerwijs op maand basis door de desbetreffende persoon betaalt kan worden. Het aflossen moet met elke salaris mogelijk zijn. Mensen moeten niet gedwongen worden om leningen te nemen voor het aflossen. Anders is de kans groot dat terreinen in handen van geldschieters terrecht komen. Dit laatste is waar de regering voor moet waken. In het verlengde hiervan moet er byzonder hard opgetreden worden tegen notarissen en anderen die zich lenen voor dergelijke onmenselijke praktijken. Intrekken van hun… Lees verder »Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen