woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
5
(4)

Grondaanvragen kunnen vanaf 1 oktober online

lees ook ...

Openbare Werken begint pilotproject voor handmatig onderhoud...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft aangekondigd dat ze vanaf 2021 zullen overschakelen op handmatig onderhoud van kanalen en lozingen. Dit besluit is genomen vanwege de stijgende kosten, de...

Burgers kunnen zich vanaf 1 oktober online registreren om in aanmerking te komen voor een stuk grond. Op die dag wordt er een ‘web portaal’ gelanceerd waarop iedereen vanaf 21 jaar, die grond of een huis zoekt of zelf wil bouwen, zich mag registreren. President Chandrikapersad Santokhi zegt dat de overheid ook een systeem wil waarbij alles dat met grond en grondaanvraag te maken heeft, digitaal en openbaar wordt gemaakt.

Het huidige aanvraagsysteem is chaotisch. Dit heeft ook de kop van een minister gekost in dit kabinet, zegt hij. Bij voorgaande regeringen zijn ook ministers van grondzaken bedankt. Met het transparant systeem moet de corruptie worden bestreden en kan er beter en gericht beleid worden gemaakt. In Suriname is de woningnood hoog. Hij zegt dat dit probleem nummer een is in het land, want er komen vele verzoeken binnen.

Onlangs zijn er in de regeringsraad twee presentaties gehouden over hoe de behoefte aan grond of een woning in kaart te brengen, het gronduitgiftebeleid transparant te maken en te verbeteren. Op dit moment is het zo dat bij het aanvragen van gronden “bij de instituten stukken verdwijnen, gekaapt of gecoupt worden,” zegt het staatshoofd.

De president legt uit dat het totale proces; van aanvraag tot het krijgen van een beschikking wordt geautomatiseerd. Intussen is de opdracht gegeven om de gesprekken met belanghebbenden zoals landmeters, notariaten en desbetreffende ministeries te beginnen. Zodra dit systeem in werking treedt, zal alles transparant zijn.

“Alles gaat gemonitord kunnen worden via je computer, je laptop, je mobiel. Den man no furu yu stuk moro. Want we gaan kunnen zien waar de stukken precies liggen bij welke afdelingen. Dat is wat binnen drie maanden in orde moet zijn.”

Grond voor jongeren is een van de verkiezingsbeloftes geweest. “Ja, dat hebben we gezegd en wij gaan het ook doen,” benadrukte hij. De beschikbare gronden moeten nog geïdentificeerd worden, waarna er overgegaan kan worden tot verdeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrondaanvragen kunnen vanaf 1 oktober online