Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Groep ouderen groter dan first-time voters

Geplaatst

op

door

Het is belangrijk dat de politieke partijen zich niet alleen focussen op de jeugd, die voor het eerst naar de stembus gaat, maar ook aandacht schenkt aan de ouderen. Oud-parlementariër en adviseur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anton Paal, zegt dat de first-time voters slechts 10% uitmaken van het totale aantal stemgerechtigden voor de komende verkiezingen. Deze informatie is te halen uit de kiezerslijsten die het CBB vervaardigt.

In verband met de komende algemene, vrije- en geheime verkiezingen in 2020, heeft het CBB als taak correcte/goede kiezerslijsten te vervaardigen, die alleen kan middels een adequate administratie. Paal geeft aan dat de kiezersadministratie dagelijks wordt bijgehouden door het CBB. Uit het kiezersregister kan veel informatie worden gehaald, zoals wie niet heeft gestemd en wie de first-time voters zijn. Voor de bevolkingstechnische problemen die zich voordoen, worden er oplossingen gezocht. Het grootste obstakel is dat mensen verhuizen van woonplaatsen en dit niet doorgeven aan het CBB voor verdere verwerking.

Het door CBB vervaardigde kiezersregister moet aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) worden afgegeven.  Het OKB dient erop toe te zien dat het CBB haar werk adequaat doet om te komen tot correcte/goede kiezerslijsten. Politieke partijen kunnen beschikken over de kiezerslijsten. “Transparantie moet leiden tot eerlijke en oprechte verkiezingen. Sinds 1987 heeft het CBB goed werk opgeleverd, met betrekking tot haar taak naar de verkiezingen toe”, zegt Paal in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut.

De verwachting is dat ruim 385.000 personen zullen stemmen op 25 mei 2020, waarvan 10% behoort tot de groep van first-time voters. Paal geeft verder aan dat die groep de slechtste stembusgangers zijn. ‘Omdat de jeugd niet geïnteresseerd is om te stemmen’, zegt Paal. Het is de taak van de politieke partijen de jeugd te mobiliseren om te gaan stemmen, maar zij moeten de ouderen niet uit het oog verliezen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Ronny Asabina lijsttrekker BEP in Brokopondo

Geplaatst

op

door

De voorzitter van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Ronny Asabina, is de lijsttrekker van de partij in het district Brokopondo. De leerkrachten Suzette Nelson en Joan Kent zullen op de tweede en derde plaats van de lijst prijken. Asabina is ervan overtuigd dat de BEP tenminste een zetel haalt in het district.

Hoofdbestuurslid Wilco Finisi zei tijdens de wijkvergadering in de krutu-oso van Brownsweg dat het drietal naar voren is geschoven, omdat zij een goede vertegenwoordiger kunnen zijn voor het district. Als deze personen zijn gekozen, moeten ze helpen om Brokopondo uit zijn achtergestelde positie te halen.

De leerkrachten zullen zich inzetten voor betere onderwijsmogelijkheden en gezondheidszorg in het district. Ondanks de vele rijkdommen, zoals goud en hout, komt de ontwikkeling langzaam op gang. De leerkrachten gaan ook voor sterkere gezinnen en betere sportfaciliteiten voor de jeugd.

De verkiezingsstrijd in Brokopondo zal niet gemakkelijk zijn, beweert Asabina. Bij de vorige stembusgang moest de partij het opnemen tegen de NDP en Abop. De BEP-voorzitter laat zich niet uit het veld slaan en gelooft dat de partij sterker uit de bus zal komen, omdat de BEP haar huiswerk heeft gemaakt. Vanwege zware anti-propaganda is bij de vorige verkiezingen, volgens de partijleider, niet op de BEP gestemd.

Asabina heeft een antwoord op de anti-propaganda die ook nu wordt gevoerd. Volgens hem heeft hij nu samen met de andere twee kandidaten de taak, om op een eerlijke manier kiezers te winnen.

In 2015 werkte de samenstelling van de kandidatenlijst niet in het voordeel van de BEP, omdat er drie Aucaners op de lijst stonden, terwijl Brokopondo een district is met overwegend Saramaccaners. De BEP is nu terug naar de traditie van de partij en staan er nu twee kandidaten op de lijst, die Saramaccaner zijn.

Lees verder

Suriname

Autobestuurder omgekomen bij verkeersongeval; verkeersbarometer op 10

Geplaatst

op

door

De politie van het bureau Rijsdijk kreeg op maandag 24 februari via het Command Center de melding van een geval, waarbij een voertuig over de kop is gegaan en in een goot terecht kwam. Daarbij is de 45-jarige autobestuurder Rinno Asaf ter plaatse overleden. De ingeschakelde arts stelde officieel de dood van de bestuurder vast.

Het verkeersslachtoffer reed met zijn voertuig over de Indira Ghandiweg. Ter hoogte van Hilly’s Farm raakte de balljoint van zijn voertuig los, waardoor Asaf van de weg is geraakt. Hij kwam tegen een schroeiing terecht en belandde in een goot. Het vermoeden bestaat dat het voertuig ettelijke malen over de kop ging. Het voertuig is aanzienlijk beschadigd.

Het ontzielde lichaam van Asaf is na overleg met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen