dinsdag 7 februari 2023
26.3 C
Paramaribo
0.3 C
Amsterdam
0
(0)

Groenteverwerking in Suriname wordt verbeterd

lees ook ...

Simons: There isn’t a difficult dialing method

The National Democratic Party (NDP) opposes a convoluted electoral system reform. This was raised during a question from the crowd at the management meeting on Saturday night in Ocer. The NDP, accordi...

Er wordt momenteel door de regering hard gewerkt aan het verbeteren van de lokale groenteverwerking. De bedoeling is dat deze groenten geschikt moeten zijn voor de internationale diepvriesmarkt. Tegen deze achtergrond heeft er dinsdag een presentatie plaatsgevonden op het Kabinet van de President.

Experts van het Nederlandse bedrijf Synergo hebben president Chandrikapersad Santokhi en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geïnformeerd over het optimaliseren van de voedselindustrie in het algemeen en de mogelijkheid om Surinaamse groenten klaar te hebben voor de wereldmarkt.

Als onderdeel van het herstelplan wordt gewerkt aan een project om een modern verwerkingsbedrijf in Suriname neer te zetten voor groenten en fruit. De Nederlandse onderneming die hiervoor in aanmerking is gekomen, zal bijstaan met het schrijven van het project alsook met technologie en apparatuur. Het voornemens is te starten met de gewassen sopropo, kousenband, oker, peper, pompoen en cassave, die verwerkt zullen worden tot producten voor de internationale diepvriesmarkt.

De eerste investeringen zullen komen vanuit de overheid. “Maar uiteindelijk moeten de boeren de aandeelhouders worden van het bedrijf,” zegt minister Sewdien. Kleine en middenstandsboeren worden volgens hem er zeker bij betrokken. “We hebben marktonderzoek gedaan. We kunnen heel wat kwijt in Europa en het Caraïbisch gebied.”

Het is de bedoeling per uur 2 ton en per dag 50 ton aan gewassen te verwerken tot producten die twee jaar houdbaar zijn. “De boeren en arbeiders zullen getraind worden en er zal gewerkt worden aan de marktontwikkeling,” vertelt de bewindsman verder.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGroenteverwerking in Suriname wordt verbeterd