woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
5
(3)

Grensconflict Guyana-Venezuela zorgwekkend volgens Surinaamse Defensieminister

lees ook ...

Minister Krishna Mathoera van Defensie uit haar bezorgdheid over de toenemende spanningen tussen de buurlanden Guyana en Venezuela, met betrekking tot het grensgeschil over Essequibo. Tijdens een verklaring voorafgaand aan de Raad van Ministers (RvM) gaf Mathoera aan dat de regering de ontwikkelingen nauwlettend volgt en alle beschikbare informatie verzamelt.

“We hopen dat het niet tot een confrontatie tussen de twee landen komt. Stabiliteit, vrede en veiligheid zijn in het belang van ons en de hele regio. We blijven streven naar een oplossing via dialoog”, benadrukte de Defensieminister. Het officiële standpunt van de regering laat ze over aan de president.

Het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela heeft een kritiek punt bereikt, waarbij Venezuela Essequibo wil annexeren en tot een stad van Venezuela wil verklaren, waar meer dan 100.000 Guyanezen wonen. Venezuela heeft via een referendum de steun van het volk gekregen voor dit besluit, terwijl Guyana het Internationaal Gerechtshof heeft ingeschakeld.

Het Hof heeft afgelopen vrijdag uitspraak gedaan en Venezuela verboden enige actie te ondernemen in het betwiste gebied. Het artikel benadrukt ook dat Suriname zelf een grensgeschil heeft met Guyana, met betrekking tot het Tigri-gebied. Dit gebied wordt al tientallen jaren bezet gehouden door Guyana, ondanks dat het formeel Surinaams grondgebied is.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGrensconflict Guyana-Venezuela zorgwekkend volgens Surinaamse Defensieminister