maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(2)

Regering geeft toestemming inzetten goudvoorraden Grassalco voor herstel SLM

lees ook ...

Vier belastingambtenaren bekronen studie met diploma junior ...

Op dinsdag 28 februari 2024 ontvingen vier belastingambtenaren hun diploma als junior controleambtenaar, na succesvolle afronding van een uitgebreid opleidingsprogramma. Dit programma omvatte grondige...

De regering heeft toestemming gegeven aan staatsmijnbouwbedrijf Grassalco om zijn goudvoorraad in te zetten voor de doorstart van het bedrijf en die van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Op dit moment zijn beide bedrijven noodlijdend en hadden een Herstelplan ingediend bij de regering. Hiervoor is financiering nodig. Voor de SLM is dit circa 14 tot 15 miljoen US-dollar, terwijl voor Grassalco dit tussen de 3 tot 4 miljoen US-dollar bedraagt.

De regering heeft maandenlang samen met de bedrijven gewerkt aan oplossingsmodellen. Na consensus binnen de regeringstop is door de regering een formeel besluit genomen over het financieringsmodel.

Deze houdt het volgende in:
Grassalco bezit 10.767,946 troy ounce aan goud welke is opgeslagen bij de Royal Canadian Mint. Het goud heeft een marktwaarde van circa US$ 18 miljoen (afhankelijk van de goudprijs op dat moment). Dit goud is afkomstig van de geaccumuleerde royalty afdrachten door Iamgold tot en met 31 oktober 2019. Opgemerkt wordt dat de royalty’s van na deze datum niet in deze voorraad zitten, aangezien deze aan de Centrale Bank zijn verpand.

Het oplossingsmodel houdt in dat de goudvoorraad van Grassalco op de internationale markt zal worden verkocht. De opbrengst zal worden aangewend voor de financiering van de twee Herstelplannen. Met betrekking tot SLM zal het bedrag door Grassalco worden doorgeleend voor een periode van 8 jaar en een rente van gemiddeld 4.8%.

Met de financiering en uitvoering van de Herstelplannen is er een goede basis voor het bereiken van duurzame gezondmaking van de twee staatsbedrijven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRegering geeft toestemming inzetten goudvoorraden Grassalco voor herstel SLM