vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Graman der Wayana’s heengegeaan

lees ook ...

VOS 81 jaar

Op 1 december aanstaande bestaat de Vereniging van Officiers Sociëteit (VOS) 81 jaar. De organisatie is van plan om dit heuglijke feit niet ongemerkt te laten voorbij gaan. Er is een reeks activiteite...

Maandag jongstleden is de graman der Wayana’s, Aptuk Noewahe ingeslapen in zijn dorp Apetina aan de Tapanahony. Hij is 85 jaar oud geworden. De gezondheid van de stamleider ging al enige tijd achteruitgegaan. Toch had men zijn overleden niet verwacht.

Aptuk Noewabe had een goede relatie met zijn stamgenoten. De familie had ondersteuning van de overheid verwacht voor de begrafenisplechtigheden van de graman. Deze is uitgebleven. “We hebben de overheid benaderd voor hulp vanaf het moment dat hij ziek was en wij kregen te horen dat er geen middelen zijn daarvoor,” zegt het familielid.  De familie is zeer getroffen door de nalatigheid van de autoriteiten op dit gebied.

Inheemse organisaties hebben wel ondersteund. De familie gaf te kennen dat deze organisaties een deel van de kosten hebben helpen dragen, en stelt dit zeer op prijs. “De regering heeft ons nu niet nodig. Tijdens de verkiezingen, moeten ze ons ook niet kennen. Niemand uit Paramaribo heeft ons bijgestaan,” zegt het familielid.

Noewahe is naar zijn laatste rustplaats gebracht door familie, vrienden en kennissen.

Bron: Suriname Herald

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGraman der Wayana's heengegeaan