Met de belofte dat een proffessionele goudrafinaderij een toename van de staatsinkomsten middels belastingheffing en arbeidsplaatsen zou opleveren voor Suriname, werd raffinaderij Kaloti in 2011 binnen gebracht.
De bedoeling was om alle goud uit Suriname op één plek te verwerken. Anno 2024 zijn er meer vragen dan antwoorden over Kaloti. Goud is al zeker 25 jaar het meest opbrengende exportproduct van Su. De huidige prijs is U$2708 per troy ounce terwijl het 600 U$ was toen Kaloti in Suriname begon.
Toch wankelt de koers van de Surinaamse dollar met een steeds lagere waarde als een zuiplap onder invloed van Johnny Walker. Waarom wordt ons goud niet gebruikt om de waarde van de Surinaamse munt te versterken?
Goud geen gelddekking?
Op school wordt je altijd geleerd dat de waarde van geld van een land overeenkomt met de hoeveelheid goud dat zijn Centrale Bank bezit. Waarom schijnt dat niet te gebeuren in Su? Wiens belangen worden daarmee gediend en veilig gesteld?
Alleen in Suriname is het mogelijk om valuta als handelswaar te gebruiken en zonder onderbouwing een prijs te maken en eigen winst te bepalen. De koers isnu 35.50 srd voor 1 euro en 34 srd voor 1 U$.
Armoedegrens
Maar 70% van het volk leeft ver onder of net boven de armoedegrens ongeveer 250 Euro. Velen moeten het hebben van een karige monikarta met een uitkering van omgerekend 25 euro, of koop kracht versterking van hetzelfde bedrag. Ook eigen moestuintjes, verschilende bijbaantjes en steun van familie overzee in euro’s of voedselpakketten maakt dat vele mensen overleven.
Klokkeluider
Een onderzoeksjournalist die een verkeerde conclusie zou hebben getrokken vanwege ontbrekende cijfers van de Centrale Bank van Suriname, zou helemaal fout zijn volgens pagina grote advertenties van Kaloti.
Deze klokkenluider wordt zo een kopje kleiner gemaakt, en er wordt nauwelijks langdurig stil gestaan bij het openbaren van deze dubieuze en/ of op zijn minst twijfelachtige zaken. Waarschijnlijk omdat de struglle of life too hard is, ook door de 5 tot 10x verhoogde tarieven van Nutsbedrijven, tijdens deze regering.
Het nieuws dat de Staat Suriname een raffinaderij de gelegenheid geeft om te investeren en “om niets” tien procent winstdeling krijgt, veroorzaakte een schok van ongeloof en verbijstering in de samenleving. We zijn nu bijna drie weken verder maar geen haan kraait ernaar.
In de Nationale Assemblee vraagt men niet hoe of wat. Ze vinden dat kennelijk wel prima zo. Uit egoisme want in de Assemblee hebben ze onlangs hun eigen salarissen, die van ministers en leden van de rechterlijke macht verhoogd met 400%.