woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
4
(2)

Goudbedrijf ZIJIN reageert op dodelijk incident in concessiegebied

lees ook ...

Cassavemachines voor kleine verwerkers in het binnenland

Ruim veertig kleine cassaveverwerkers in het binnenland zijn in aanmerking gekomen voor een cassavemachine uit het SAMAP project. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerkin...

Een tragisch incident heeft zich voorgedaan binnen het concessiegebied van Zijin/Rosebel Goldmines, waarbij porknokkers het leven hebben gelaten. Zij kwamen vast te zitten in een ingestorte illegale tunnel. Zijin/Rosebel Gold Mines heeft dit ‘met verslagenheid’ bekendgemaakt. Het bedrijf heeft geprobeerd de illegale activiteiten van de poknokkers te stoppen, zonder veel resultaat.

“Onze oprechte condoleances gaan uit naar de nabestaanden van hen die getroffen zijn door dit dodelijk voorval. De veiligheid en het welzijn van alle individuen binnen ons concessiegebied zijn nog altijd de grootste prioriteit voor RGM”, aldus het bedrijf. “Al geruime tijd zijn wij in overleg met de Surinaamse autoriteiten, waarbij we de gevaren van illegale goudwinning herhaaldelijk hebben benadrukt. Het betreurt ons zeer dat wij voornamelijk in het Matawai-gebied de afgelopen maanden, een stijgende lijn hebben moeten constateren van levensgevaarlijke praktijken van porknokkers.

Er zijn eerder dit jaar meerdere inspanningen geweest om deze gevaarlijke situatie aan te pakken. In oktober hebben wij reeds getracht om de porknokkers uit het gebied te verwijderen door een officieel verzoek tot ontruiming in te dienen bij de overheidsautoriteiten, dat vervolgens is gehonoreerd. Desalniettemin heeft dezelfde groep porknokkers zich opnieuw in het betreffende gebied gevestigd, ondanks eerder optreden van de politie om hen te verwijderen. Dit heeft helaas geresulteerd in het tragische incident dat zich maandag heeft voorgedaan.”

Maandagochtend is de laatste vergadering gehouden met de vice-president om te komen tot passende maatregelen en effectieve oplossingen voor dit probleem. Kort daarna is het onheil geschied. Een tragisch incident. Het instorten van deze tunnel in het Matawai-gebied, door de manier van goudwinning. Deze manier brengt de levens van betrokkenen in gevaar en vormt aanzienlijke milieurisico’s. RGM zegt alles te willen blijven doen om het bewustzijn van de gevaren van illegale goudwinning te vergroten.

Zijin/Rosebel Goldmines wil de autoriteiten ondersteunen en maatregelen treffen om verdere ellende te voorkomen.

Bron: Starnieuws

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGoudbedrijf ZIJIN reageert op dodelijk incident in concessiegebied