zaterdag 24 september 2022
32.8 C
Paramaribo
13.1 C
Amsterdam
5
(5)

Gorré Gate, the Story

lees ook ...

Marowijne farmers trained on coconut cultivation

Sixty farmers from Marowijne have followed a training course about the possibilities that coconut offers. Cyraon Asoiti, chairman of the Cooperative Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne said tha...

Op de persconferentie van de  SVB op 19 augustus jongstleden, die speciaal belegd was om klaarheid te brengen in de redenen van het ontslag van Bondscoach Dean Gorre en staf, werd door ondervoorzitter Mathoera van de Surinaamse voetbalbond(SVB) gezegd  dat de gestelde doelen met Natio onder Gorré niet gehaald zijn. Gorré zou ook vreselijk gedrag  vertonen tegenover spelers en hij had de strategische wedstrijd- en trainingsplannen niet op tijd  op papier. Daarnaast zat Gorré driekwart van het afgelopen jaar in het buitenland  en kwam pas drie dagen voor vertrek naar de Goldcup terug naar Suriname. Ook de speler Kohinor  die uitslagen van covidtesten moest afwachten, werd naar zeggen van het bestuur van de SVB, zonder hun medeweten naar Amerika gehaald. 

Waarom door het bestuur werd gedraald met het laten reizen van de doelman is niet helemaal duidelijk geworden. Een andere reden die werd genoemd voor het bedanken van Gorré,  was dat hij met het team een drugslord zou hebben bezocht. Hoe men weet dat de man een druglord is, is er niet bij verteld. Het zal niet de eerste keer zijn dat ‘druglords’ organisaties sponsoren, maar het staat ook niet op hun voorhoofd geschreven dat zij drug Lords zijn. Maar alla, ondervoorzitter Dayasankar Mathoera  schijnt het zéker te weten, al hoewel hij erbij zegt geen risky uitspraken te willen doen zodat het bestuur straks niet in een achterbak van een auto komt te  liggen. Mathoera zegt van dit bezoek dat de FiFA niet tolereert dat Voetbal zich mengt met de drugswereld.

Eerder was er ook al irritatie van de kant van de Bondscoach. Het vertrek van Claidel Kohinor die eerst covid positief en daarna covid negatief werd getest, leek  bewust te zijn vertraagd; de gezondheidsverklaring om te mogen reizen zou ergens in een lade hebben gelegen. Gorré moest persoonlijk met het BOG bellen om te horen dat de brief al op de plaats van bestemming was, wat eerst door de SVB werd ontkend, maar boven water kwam na Gorré zijn telefoontje. Na ontvangst  van de negatieve test zou Gorré met hoofdbestuurslid Samuel hebben afgestemd dat doelman Kohinor  mocht reizen. Toen er plek was in een vliegtuig regelde Gorré zelf dat de doelman over kon komen. De  Voorzitter van de nationale selectie Roy Samuels werd hier  boos om en belde met de SVB omdat Gorré op eigen houtje had gehandeld. Dit, ondanks het feit dat de ticket en verblijf van Kohinor al waren betaald.

Gorré zou intussen in  het hotel al zijn koffers hebben gepakt van boosheid, toen SVB voorzitter John Krisnadath, doelman  Kohinor niet wilde laten vertrekken, terwijl zijn  2de  Coronatest negatief was. Volgens ondervoorzitter Mathoera van de SVB  diende Gorré  toen zijn ontslag in. Ook de spelers staakten tot ze het voor elkaar hadden dat Kohinor mocht spelen. Maar Claidel  Kohinor die in de VS in quarantaine was, moest nog bevestiging krijgen van de teamarts dat de Concacaf hem daarvoor toestemming gaf. Die kreeg hij een half uur voor vertrek naar de wedstrijd locatie, maar ook weer nadat de teamarts eerder had ontkend de toestemming van Concacaf te hebben ontvangen.

Kort hierna, op 01 augustus maakte de SVB het ontslag van Gorré bekend, die op 30 juli door hen was bedankt. De Bondscoach kreeg geen reden voor het ontslag. Eén van de achteraf gegeven redenen was dat de gestelde doelen onder zijn leiding niet waren behaald. De gewezen Bondscoach zei hierover dat er geen specifieke doelstellingen door de SVB waren aangegeven, maar ondervoorzitter Dayasankar Mathoera hield vol dat Gorré had gefaald. Er waren boze reacties vanuit de samenleving en  President Santokhi sprak met partijen  om te zien of er nog wat te lijmen viel, maar ook dat liep op niets uit. Mathoera gaf betreffende de besluitvorming binnen de SVB te kennen, dat Publiek en Politiek niet behoren tot de structuren van de SVB, de President en de samenleving daarmee de mond snoerend.

Het bestuur van de SVB  legde uit waarom Gorré niet eerder door hen werd bedankt om zijn ‘ondisciplinair’  gedrag. Er staat vanwege de FIFA  namelijk een straf op het vertrek van een bondscoach midden in een toernooi. Alle spelers zouden dan voor een jaar worden geschorst. Ook zou de US 200.000 die de SVB jaarlijks van de FIFA krijgt om de voetbalsport te bevorderen, voor een jaar worden gestopt.

De SVB voelde zich door Gorré onder druk gezet en heeft dit niet gepikt. Maar ook de uitspraak van ondervoorzitter Dayasankar Mathoera van de SVB dat er voorlopig niets bijzonders op het programma staat en dat het geen zin heeft de salarissen die in valuta zijn door te blijven betalen, laat zien dat het geld naast andere zaken een grote rol heeft gespeeld in het ontslag van de Bondscoach. Gorre krijgt nog 3 maanden zijn salaris van US10.000 doorbetaald en US20.000 voor het halen van de Gold Cup.

Belangrijk in dit alles is dat er in de overeenkomst zou zijn opgenomen dat beide partijen zonder reden de samenwerking mochten opzeggen, wat het bestuur van de SVB dan ook deed. Gorré zegt het Surinaams voetbal nog wel te willen ondersteunen, maar niet onder het huidige bestuur van de Surinaamse voetbalbond.

CV

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGorré Gate, the Story