zondag 24 september 2023
27.2 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

GLO scholen Groningen krijgen plantenkassen

lees ook ...

Global warming voorbij, nu Global boiling

De first lady van de Republiek Suriname, Mellisa Santokhi-Seenacherry, is momenteel in New York, waar zij deelneemt aan enkele bijeenkomsten. Dit doet zij op uitnodiging van diverse organisaties. Ook ...

De H.C Pawel- en de St. Thaddeusschool te Groningen in het district Saramacca, kregen vandaag twee plantenkassen voor het schooltuinen project dat onderdeel is van het sub-project ’02 Resilient School Feeding Program’, dat tot doel heeft de voedselzekerheid en de gezondheid van de schoolkinderen in Suriname te verbeteren.

Hierbij waren aanwezig de Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Ing. P.Sewdien, de districtscommissaris van Saramacca, mevr. Sherin Bansi-Durga, de Directeur van het directoraat Landbouw van het ministerie van LVV, dhr. S. Jairam Msc. en vertegenwoordigers van FAO en IICA.

Het project is een initiatief uit het MEXICO-CARICOM-FAO INITIATIVE ‘Cooperation for Climate Change Adaptation and Resilience in the Caribbean’ en wordt gefinancieerd door Mexico door de Mexican Agency for International Development Cooperation (AMEXCID) ondersteund door FAO en IICA die helpen bij het opzetten van schooltuinen.

Het Ministerie van LVV is de hoofduitvoerder van het project en werkt samen met het Ministerie van OWC om de schooltuinen te realiseren. De schoolhoofden van beide scholen mevrouw Ingrid Renfurm van de H.C Pawelschool en mevrouw Gerda Graves van de St. Thaddeusschool gaven aan dat de ingebruikname van de plantenkassen een bijzonder moment is voor de plantenkassen.

De projectcoördinator vanuit de FAO, mevrouw Anne Getrouw gaf aan dat de aanleg schooltuinen een geweldige manier is om kinderen te leren hoe zelf gezond voedsel te zaaien en te oogsten. Leerlingen leren volgens de projectcoördinator hierbij ook de principes van gezonde voeding. Zij gaf verder aan dat de leerkrachten de ontwikkelde handleiding kunnen gebruiken als praktische ondersteuning bij het vak natuuronderwijs.

De Districtscommissaris van Saramacca, mevrouw Sherin Bansi-Durga, ging in haar spreekbeurt in op het belang van schooltuinen zodat de jongeren geïnteresseerd raken om de tuinbouw als beroep te kiezen. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen draagt bij aan meer kennis over en meer betrokkenheid bij voeding en natuur.

“Deze schooltuinen in de vorm van plantenkassen, zullen straks een grote bijdrage moeten leveren bij de mind shift van onze jongeren die de landbouw zien als te zijn een vak voor ongeschoolden. Dit heeft ertoe geleid dat onze jongeren de agrarische sector verafschuwen en liever bij de overheid in dienst willen, waar er geen werk is. Alleen door hard werken in de productie sectoren zullen wij in staat zijn om uit de economische crisis die wij thans meemaken te klauteren”, zei de DC

In zijn spreekbeurt gaf de directeur van LVV, dhr S. Jairam Msc. aan dat met schooltuinen de leerlingen kennismaken met planten er wordt aanzet gegeven aan landbouw ontwikkeling en dat zo de slechte imago van landbouw wordt weggewerkt. Dat het zeker van belang is om kinderen vanaf de lagere school kennis te laten maken met landbouw.

Tenslotte ging de Minister van LVV, Ing. P. Sewdien in op de grote vraag naar voedsel in de wereld, waarbij ruim 800 miljoen mensen wereldwijd honger lijden. De Minister gaf ook aan dat de prijzen van voedselproducten in de winkels stijgen mede als gevolg van klimaatverandering en dit alleen teruggedrongen kan worden door eigen productie.

“Het is dus van eminent belang dat we onze eigen voedsel gaan verbouwen en produceren. Daarnaast hebben deze plantenkassen ook ten doel van om jongeren wederom te intereseren in de landbouw sector”, aldus de minister

Het geheel werd afgesloten met de overhandiging van landbouw attributen aan de scholen en een ceremoniële opening van de plantenkas.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGLO scholen Groningen krijgen plantenkassen