zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Giraal geld schaars in Suriname

lees ook ...

Indigenous Navigator project

Besturen van de dorpen Cassipora en Philipus Shikwabana hebben informatie gekregen over het Indigenous Navigator project. Dit jaar gaat de derde fase vanhet project van start. In de deze fase moeten d...

De zaak rond het in beslaggenomen geldtransport van 19,5 miljoen euro is nog in behandeling ligt bij de rechter in Nederland, daarom hebben Surinaamse financiële instituten reeds voor langere tijd geen geldtransporten uitgevoerd naar het buitenland.

Sindsdien is er een tekort aan girale middelen bij de handelsbanken om aan de marktbehoefte te voldoen. Volgens president Chandrikapersad Santokhi heeft het langdurig proces bij de rechtbank in Nederland sinds 2018 voor enorme terughoudendheid gezorgd in de financiële sector voor vervolggeldtransporten. Deze geldtransporten moeten naar zijns inziens weer normaal plaatsvinden om het tekort aan girale middelen weg te werken.

Door het tekort ontstaat er een enorme druk op de wisselkoers. Het staatshoofd zegt dat er wel veel contant geld aanwezig is in het land, maar die kunnen niet worden omgezet in giraal geld. “Veel cash hebben wil niet zeggen dat je veel geld hebt in je giraal systeem. En omdat je niet kan overmaken en aanvullen vanwege allerlei redenen, ontstaat er daar schaarste. Dit is wat er nu speelt, dat heel wat importeurs nu geld zoeken en giraal moeten overmaken, maar dat kunnen zij niet.

Niet dat ze geen geld hebben, de importeurs en cambio’s hebben geld, maar je moet giraal geld hebben om je bestelling in het buitenland te kunnen plegen, en daar is er nu een behoorlijke druk ontstaan”, aldus de president die het probleem rond de stremming in het valutaverkeer uitlegt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGiraal geld schaars in Suriname