maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
5
(1)

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)

lees ook ...

Surinaamse economisten: “Vp Brunswijk’s goudontvangst ...

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in haar recente elektronische publicatie INZICHT kritiek geuit op vicepresident Ronnie Brunswijk, die volgens hen een verkeerd voorbeeld geeft doo...

Gi Sranan is een initiatiefgroep van zeven senioren proffesionals die belangeloos een bijdrage gaan leveren aan beter, deugdelijk openbaar bestuur. Dit willen zij doen door Surinamers met de ambitie onze samenleving mede te besturen, de benodigde kennis, vaardigheden en kwaliteiten bij te brengen of, in dit geval, deze bij hun aan te scherpen.

De initiatiefgroep Gi Sranan bestaat uit zeer gunstig bekend staande Surinaamse deskundigen namelijk: Lothar Boksteen, Wonnie Boedhoe, Djaienti Hindori, Henri Kramer, Iwan Poerschke, Winston Ramautarsing en Arthur Zalmijn. Zij worden ondersteund door een 10-tal vakdeskundige trainers die hun kennis ook kosteloos beschikbaar stellen. De  deelnemers betalen wel alle overige kosten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op: GiSranan@gmail.com

Extra sterke morele bewapening

In deel 1 van dit artikel zijn we ingegaan op de basis eigenschappen die deelnemers aan het trainingsprogramma moeten hebben. In dit tweede en laatste deel gaan we inhoudelijk in op de training. Jonge en integere bestuurders dienen te worden bewapend en uitgerust zodat ze uiteindelijk in staat zijn om weerstand te kunnen bieden tegen verleidingen en niet zwichten voor druk van samenwerkende partijen of omkoperij. Ze dienen te allen tijde volledig transparant te handelen en verantwoording af te kunnen leggen.

De basiscursus bestaat uit in totaal 10 sessies van 4 uren. De tentatieve, voorlopig  Inhoud van Module 1: is politiek-bestuurlijke geschiedenis, werking openbaar bestuur, decentralisatie. Verder sociaal-economische ontwikkeling van Suriname; van Crisis naar Crisis, Rol van de Staat / Private sector/ het Maatschappelijk middenveld.

Staats verbeteringsprogramma

Contouren van een aanpassingsprogramma. Dit omvat een duidelijk beleid op bestuurlijk fiscaal en monetair gebied. Dit gaat hand in hand met  sociale beleidsinstrumenten, productie en sectorontwikkeling, Oil & Gas, goud en duurzame agrarische ontwikkeling.

Dienstverlening waaronder toerisme, digitale transformatie. Verder planmatige ontwikkeling namelijk: ontwikkelings-, sectorale, regionale en project planning. Openbare Financiën: hieronder valt geo politiek, Internationale samenwerking, Multilaterale Instituten , Anti Money Laundering. Voorts afzetmarkten: (Caricom / EU), Van eminent belang is ook kennis en visie op nationaal en internationaal milieubeleid, ruimtelijke ordening en Carbon credits, met andere woorden hoe en wat kan Suriname als land verdienen met onze natuurreservaten?

Binnen de orga

Hoe kun je binnen je (eventueel politieke) organisatie interne democratie hebben? De kernwoorden hier zijn: transparantie, corruptie herkennen en uitbannen en integriteit bevorderen. Positieve waarden en normen uitdragen en inspraak van leden hebben.

Verder uiterst zorgvuldig zijn met partijfinanciering, contributie en sponsoring. De persoonlijke ontwikkeling tot leiderschap vereist ook soft; social skills, emotionele intelligentie, samenwerking, ( teamwork/management). In de organisatie moet er een degelijke structuur zijn voor een goede partijdiscipline, democratische besluitvorming, interne en externe communicatie.

Vervolg traject

De Gevorderdencursus (Module 2) is alleen toegankelijk voor de geselecteerde kandidaten die zich door aanwezigheid (80%) en inhoudelijke participatie hebben onderscheiden tijdens de Basiscursus.

Module 3: Het traject van Individuele coaching/begeleiding is optioneel en vindt plaats in de eerste helft van 2025. De inhoud is afhankelijk van het verloop van de eerste 2 Modules van het Trainingsprogramma en zal nader worden ingevuld.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)