Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Gezondheidszorg in Suriname zorgwekkend

Geplaatst

op

Unnamed

De gezondheidszorg in Suriname is momenteel zorgwekkend. De medische staf van het Diakonessenhuis Paramaribo wenst de bevolking op de hoogte te stellen voor deze situatie. In een verklaring wordt het volgende gesteld:

1. Het Diakonessenhuis kampt al meer dan 2 jaar met een ernstig tekort aan verpleegkundig personeel waardoor onvoldoende zorg aan patiënten geleverd kan worden. Dit tekort is ontstaan doordat verpleegkundigen zijn weggetrokken naar andere beter betaalde werkplekken in en buiten Suriname. Hierdoor zijn nu reeds diverse afdelingen in het Diakonessenhuis gesloten en dit zal alleen maar toenemen. 

De directie van het Diakonessenhuis is niet in staat hogere salarissen te bieden door de gebrekkige inkomsten te wijten aan de zeer lage ligdagtarieven welke de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) betaalt voor zijn verzekerden (90% van de patiënten in Suriname). De ligdagtarieven zijn de afgelopen 5 jaren niet verhoogd, terwijl mede door de forse koersstijging van 1 op 4 naar 1 op 20 voor de US-dollar, de kosten van onder andere voeding, medicamenten en medische verbruiksartikelen vervijfvoudigd zijn. Er is eveneens een miljoenen achterstand in de betaling van het reeds lang achterhaald tarief aan ons ziekenhuis.

2. Het Diakonessenhuis kampt evenals andere ziekenhuizen met een enorm tekort aan medische verbruiksartikelen en medisch apparatuur zoals: handschoenen, mond-neusmaskers, zuurtstofmaskers, infuusnaalden, infuussytemen, verbandmateriaal inclusief leucoplast,hechtdraad, linnen, spuiten, injectienaalden, CTG apparaat en nog vele honderden items. Hierdoor kan er geen adequate zorg geleverd worden aan opgenomen patiënten en worden kleine ingrepen en grote operaties uitgesteld. Dit tekort is ontstaan doordat de inkomsten van het ziekenhuis onvoldoende kostendekkend zijn voor aanschaf van deze middelen door het in punt 1) aangegeven betalingsprobleem van het SZF. 

3. De medische specialisten van het Diakonessenhuis maken zich ernstig zorgen over de bestaande en dreigende tekorten aan essentiële medicamenten waardoor wij geen adequate patiëntenzorg meer kunnen leveren. Dagelijks worden wij geconfronteerd met patiënten met sterk verhoogde bloeddrukken en bloedsuikerwaarden, waarbij patiënten aangeven hun insuline en bloeddrukmedicijnen bij geen enkele apotheek te hebben gevonden. Levensreddende medicamenten, zoals chemotherapie voor kankerpatiënten, zijn niet of in onvoldoende mate aanwezig en een aanzienlijk deel van de medicijnen voor patiënten met HIV zijn momenteel nog maar voor minder dan drie maanden landelijk voorradig. Zie daar een dreigende Aids-epidemie! Pijnstillende medicamenten om het leed van de ernstig zieke mens te verzachten zoals morfine zijn schaars aanwezig. 

Ook het Academisch Ziekenhuis heeft een noodkreet over de gezondheidszorg. De medische staf van het Diakonessenhuis betreurt het dat ondanks langdurig waarschuwen via de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) de verantwoordelijke actoren in de zorg niet tijdig hebben ingegrepen om deze crisis te voorkomen maar ons juist in een gevarenzone hebben gemanoeuvreerd.

Kortom de zorg voor de zieke mens is in gevaar. Indien er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen zullen onnodig veel patiënten komen te overlijden!, stelt het medisch stafbestuur van het Diakonessenhuis. 

6 Reacties

6
Reageer op dit artikel

1000
Rixter

Heb hier geen woorden vóór. Stil praying for Suriname en de bevolking aldaar.

E .Thijssen

Waarom geeft Nederland het geld dat Suriname nog tegoed heeft nu niet ,Suriname is ten slot van rekening een kolonie geweest Hoop dat de politiek dit op pakt

Shaka Zulu

E Thijssen , Blijkbaar ben je echt een dom persoon met de hersencellen van een bonobo aap . Waarom moet Nederland weer geld geven ??? Zodat het weer gejat kan worden door die hoerekind daar ??? Als die kanker mongool niet al het geld als een kankerhond gejat zou hebben was Suriname nu een paradijs . Om al deze problemen op te lossen zou hij en al die achterlijke landverraders daar die met hem hebben meegedaan opgelost moeten worden . Stem vooral op die kaulo mapima , Blijkbaar weet je niks over Suriname en hoe die hoerekinderen daar alles aan… Lees verder »

Harco

Nooit en te nimmer geld overmaken naar Suriname door welke regeringen dan ook anders gebeurt weer hetzelfde dat het geld in de zakken van deze boevenbende verdwijnt. Men heeft lak aan de bevolking zolang men kan blijven graaien. Zonder een adequate gezondheids zorg en onderwijs komt dit land nooit vooruit!!!

L

Mariska

Een minister in Nederland zei Suriname is een gevallen staat. De bevolking van Suriname wilt het zo. Geen goede gezondheidzorg. Geen goede scholing. Als je een bevolking hebt die scholing heeft gehad zou het land er anders uitzien. Hou het volk dom dan kan je doen wat je wilt. Maar dan kweek je criminelen. Beleid is niet goed. Geen geld. Geen goede zorg. Venitiaan verkocht Suriname. Maar hadden de mensen het beter? Ja..Eigen kunnen zou mooi zijn maar is niet gelukt.dat is een feit.Kortom de zorg voor de zieke mens is in gevaar. Indien er niet op zeer korte termijn… Lees verder »

Troy

Bouterse heeft het goed gedaan. Zijn de adviseur die hem adviezen geven wat het beste is voor het land en neemt hij een beslissing over. Soms goed soms minder goed. Maar dat heb je toch overal ter wereldAdvertentie

Suriname

Binnenlandse Zaken: Herstel stemmen 32 stembureaus niet correct

Geplaatst

op

Verkiezingen Su

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat geluiden op social media die aangeven dat de stemmen van nog 32 stembureaus moet worden herteld, niet correct is. Vandaag zijn volgens het hoofdstembureau van Paramaribo de stemmen van 168 herteld en afgerond. De werkzaamheden zullen morgen worden voortgezet.

De data van nog 64 stembureaus in Paramaribo moet nog uit het proces- verbaal voor de telling van de DNA- stemmen ontvangen worden. Na ontvangst zal de verwerking starten in het programma waar de officieuze uitslag wordt gedeeld met de media, politieke organisaties en het OKB.

Het ministerie geeft verder aan dat zodra de informatie van het Hoofdstembureau ontvangen is, die zal worden verwerkt op de speciale website voor de formele uitslag. – Culturu.com

Lees verder

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen