dinsdag 21 maart 2023
23.3 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
0
(0)

Gezondheidszorg groot probleem Donderskamp; Vp Brunswijk belooft oplossing

lees ook ...

Staatsolie verliest kortgeding tegen Probios

Probios gaf informatie vrij tijdens een persconferentie in oktober 2022, waaruit bleek dat Staatsolie, volgens eigen onderzoek verantwoordelijk was voor oliemors in de Surinamerivier. Staatsolie eiste...

Het dorpsbestuur van Konomerume, bekend als Donderkamp, aan de Wayamborivier heeft de problemen van hun gemeenschap besproken met vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een heet hangijzer is de gezondheidskwestie in het gebied. De poliklinieken van het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Konomerume en omliggende dorpen beschikken niet over medicijnen. Daarnaast is er al ongeveer een jaar geen arts meer in het gebied geweest.

“Hierdoor worden de mensen niet verwezen voor verdere medische hulp en ze kunnen ook geen garantiebrieven krijgen. De gezondheidsassistenten kunnen of mogen dat niet doen”, zegt dorpshoofd Robertho Joghie. Het is voor hem onbegrijpelijk dat zieke mensen aan hun lot worden overgelaten.

Vp Brunswijk beloofde dat hij dit probleem zal doorgeleiden naar minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en zei te verwachten dat de kwestie wordt aangepakt. Mede in het kader van de ernst van de Covid-19-pandemie is een arts noodzakelijk in het afgelegen gebied.

Het bestuur van Konomerume kaartte ook andere brandende vraagstukken aan met betrekking tot veilig drinkwater en transport. Het dorpshoofd legde uit dat de waterzuiveringsinstallatie een mankement heeft, waardoor er geen schoon water uit de kraan komt.

“We kunnen het water niet drinken en het alleen gebruiken om te baden”, zei hij. Schoon en veilig drinkwater en een goede gezondheid zijn mensenrechten en behoren tot de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd.

Ten aanzien van transport bracht het dorpsbestuur naar voren dat de buitenboordmotor van het dorp defect is geraakt en er behoefte is aan een nieuwe buitenboordmotor.  Daarnaast is de aanleg van een weg die het gebied moet ontsluiten ter sprake gekomen. Er is reeds een weg waarvan houtexploitanten gebruikmaken, maar die is momenteel niet geschikt voor personenverkeer. Via deze weg kunnen de mensen aansluiting vinden op de weg naar Apoera in de omgeving van het Kwintidorp Witagron.

Binnen de gemeenschap zijn er wel voor- en tegenstanders van de ontsluitingsweg. “Sommige mensen hebben hun vervoermiddel en kunnen naar de stad rijden. Weer andere bewoners vinden dat vreemden ons gebied vrijelijk zullen aandoen met alle gevolgen van dien”, zei dorpshoofd Joghie.

De vp heeft toegezegd dat hij de pijnpunten zal doorgeleiden naar de desbetreffende ministeries en die moeten opgelost worden. Verzoeken zoals brandstof om het dorp te onderhouden en een accu voor de zitmaaier, zijn intussen ingewilligd. “We hebben deze dingen al gekregen”, zei Joghie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameGezondheidszorg groot probleem Donderskamp; Vp Brunswijk belooft oplossing